Magnesium (Mg) is een essentieel voedingselement dat belangrijk is voor vele biologische sleutelprocessen. Uit vele studies blijkt een omgekeerde relatie tussen magnesiumopname en cardiovasculaire ziekten. Nieuwe studies bevestigen dit:
- Een recente review vond verband tussen een goede magnesiumopname en een lager risico op metabool syndroom, diabetes, hypertensie, én minder cardiovasculaire problemen en beroerte. Een goede magnesiumstatus zorgt voor een betere doorbloeding en zuurstofvoorziening van het hart, en dus ook minder coronairproblemen en hartinfarct.
- Een Amerikaanse studie vond in de groep met de hoogste magnesiuminname (tegenover deze met de laagste) een lagere cardiovasculaire mortaliteit: 16% bij vrouwen, 8% bij mannen. Per 100 mg magnesium/dag constateerden ze bij vrouwen ook een 25% verlaging van de cardiovasculaire mortaliteit.
Magnesium vind je in fruit (bananen!), groenten en kruiden (gember!), en in hogere concentratie in noten (cashew!) en gedroogde vruchten. Denk ook aan kastanjes, cacao en donkere chocolade. Magnesium is ook beschikbaar in supplementen.
Referenties:
Rosique-Esteban N et al. Dietary Magnesium and Cardiovascular Disease: A Review with Emphasis in Epidemiological Studies. Nutrients. 2018 Feb 1;10(2).
Fang X et al. Dose-response relationship between dietary magnesium intake and cardiovascular mortality: A systematic review and dose-based meta-regression analysis of prospective studies. J Trace Elem Med Biol. 2016 Dec;38:64-73.
Bron: https://www.abcgezondheid.nl/nl/news/magnesium_beschermt_tegen_hart-_en_vaatziekten/