Bij prediabetici kan een extract van magnesium uit diepzeewater de werking van insuline verbeteren. Dat blijkt uit Koreaans onderzoek met 75 deelnemers. Op de glucoseparameters was er dan weer geen effect.
Prediabetes is het voorstadium van diabetes. De diagnose is nog niet gesteld, maar het is wel het moment om alvast aan behandeling te denken. In deze studie hadden deelnemers een te hoge bloedsuiker twee uur na inname van een testdosis glucose (75 g), het bewijs dat glucose te langzaam uit het bloed geklaard wordt.
Het supplement bevatte 350 mg magnesium dat uit diepzeewater gewonnen werd, vanuit 1500 m diepte om precies te zijn. Op die diepte is er amper leven of organische materie. Magnesium wordt uit het water geëxtraheerd en geconcentreerd, maar ook natrium en kalium (beide ca. 85 mg) blijven er in mindere mate in zitten. De meeste magnesiumsupplementen bevatten magnesiumoxide dat minder goed opneembaar is dan het magnesiumchloride dat zeewater bevat. De deelnemers namen het supplement bestaande uit 60 ml concentraat of placebo gedurende 12 weken.
De insulinegevoeligheid volgens de HOMA-index verbeterde lichtjes in de magnesiumgroep maar verslechterde in de controlegroep. Zowel de insulineconcentratie als C-peptide in het bloed daalde significant. C-peptide is een bijproduct dat tijdens de productie van insuline in de pancreas vrijkomt. Dezelfde onderzoekers hadden vooraf bij obese muizen gevonden dat het extract de werking van de pancreas verbetert.
HbA1c, de langetermijnmarker voor diabetes, was niet significant gedaald. Vermoedelijk was de studieduur van drie maanden hiervoor te kort.
Referentie:
Ham JY, Jang YK, Jeon BY, Shon YH. Magnesium from Deep Seawater as a Potentially Effective Natural Product against Insulin Resistance: A Randomized Trial. Medicina (Kaunas). 2024; 60(8) doi:10.3390/medicina60081265