Lage magnesiumspiegels lijken de gevoeligheid van DNA voor schade te vergroten, met name bij mensen met verhoogde homocysteïnespiegels. Dit betekent dat magnesium mogelijk een sleutelrol speelt in de bescherming tegen genetische instabiliteit, wat relevant is voor meerdere chronische ziekten. Dat is de conclusie van een studie gepubliceerd in het European Journal of Nutrition.
De onderzoekers voerden een onderzoek uit bij 172 gezonde vrijwilligers in de leeftijd van 35 tot 65 jaar, woonachtig in Australië. De onderzoekers bepaalden bij de deelnemers de plasmawaarden van homocysteïne, magnesium, folaat (serum) en vitamine B12. Daarnaast beoordeelden ze DNA-schade in de perifere bloedlymfocyten op basis van drie markers. Vervolgens analyseerden ze de associaties tussen magnesiumspiegels, homocysteïnespiegels en markers van DNA-schade, waarbij ze tevens corrigeerden voor variabelen zoals leeftijd en geslacht.
De resultaten toonden een positieve associatie van magnesiumspiegels met folaat- en vitamine B12-niveaus, en een negatieve associatie met homocysteïnespiegels en twee markers van DNA-schade. Daarnaast bleek homocysteïne positief te correleren met alle drie de markers van DNA-schade. Bij deelnemers die zowel hoge magnesiumspiegels als lage homocysteïnespiegels hadden, zagen de onderzoekers de laagste niveaus van DNA-schade. De inverse relatie tussen magnesium en DNA-schade bleef statistisch significant, zelfs na correctie voor andere demografische factoren zoals leeftijd en geslacht.
Magnesium is essentieel voor de werking DNA-reparatie-enzymen. Een tekort aan magnesium, dat bekend staat als risicofactor voor chronische aandoeningen zoals diabetes en cardiovasculaire ziekten, kan hierdoor ook een bijdrage leveren aan DNA-schade en genetische instabiliteit.
Hoewel deze studie interessante bevindingen oplevert, is het belangrijk om te erkennen dat de cross-sectionele resultaten niets zeggen over causaliteit. Het is mogelijk dat andere voedings- of leefstijlfactoren een rol hebben gespeeld bij de waargenomen relaties.
Voor gezondheidsprofessionals is het van belang aandacht te besteden aan de magnesiumstatus van mensen met verhoogde homocysteïnespiegels.
Referentie:
Dhillon VS, Deo P, Fenech M. Low magnesium in conjunction with high homocysteine increases DNA damage in healthy middle aged Australians. Eur J Nutr. oktober 2024;63(7):2555-65.
Bron: ABC Gezondheid