Een hoge dosis silymarine is geschikt om patiënten met vergevorderde hepatitis C te behandelen. Vergeleken met 420 mg/d heeft een dosis van 1050 mg/d bijkomende effecten op leverfunctie en levenskwaliteit. Dat blijkt uit een studie met 62 Egyptische patiënten met gedecompenseerde hepatitis. Geen ernstige bijwerkingen konden worden vastgesteld.
Silymarine is een complex van flavonoliganen uit mariadistel die de plant allemaal synthetiseert uit het flavonoïde taxifoline. Mariadistel is het meest gebruikte kruid tegen hepatitis C, een virale infectie van de lever die vaak een chronische vorm aanneemt. Meestal blijft de lever normaal functioneren, maar na verloop van tijd daalt de levercapaciteit gevoelig en spreekt men van gedecompenseerde hepatitis C. Een behandeling met medicatie die doorgaans doeltreffend is, wordt dan problematisch.
De hoge dosis silymarine verlaagde de leverenzymen alaninetransaminase (ALT) en aspartaataminotransferase (AST) in het bloed, terwijl dat in de andere groep minder uitgesproken was. Toename in albumine en daling van bilirubine spraken ook in het voordeel van de hoge dosis, evenals de Child-scores die de ernst van hepatitis becijferen, en een vragenlijst rond levenskwaliteit.
Referentie:
Fathalah WF, Abdel Aziz MA et al. High Dose of Silymarin in Patients with Decompensated Liver Disease: A Randomized Controlled Trial. J Interferon Cytokine Res. 2017 Nov;37(11):480-487. doi: 10.1089/jir.2017.0051.