Depressie is een veel voorkomende psychische aandoening die jaarlijks een op de acht mannen treft, vooral jongvolwassenen. Een mediterrane voeding zou gunstig kunnen zijn bij de behandeling.
De AMMEND-studie (A Mediterranean Diet in MEN with Depression) is een gerandomiseerde en gecontroleerde studie, waarin de onderzoekers wilden vaststellen of een mediterrane voeding (MV) de depressieve symptomen bij jonge mannen met een klinische depressie kan verbeteren. De studie duurde twaalf weken en de deelnemers waren jonge mannen in de leeftijd van 18-25 jaar met een matige tot ernstige depressie.
Voor de controlegroep werd gekozen voor therapie in de vorm van een buddy. Tests werden afgenomen bij aanvang, in week zes en in week twaalf. MV-score werd gemeten met de Mediterranean Diet Adherence Score (MEDAS). De primaire uitkomstmaat was de Beck Depression Inventory Scale-versie II (BDI-II) en de secundaire uitkomst was kwaliteit van leven (QoL).
In totaal voltooiden 72 deelnemers de studie. Na twaalf weken waren de MEDAS-scores significant hoger in de MV-groep vergeleken met de buddy-groep (gemiddeld verschil: 7,8). De gemiddelde verandering in BDI-II score was significant hoger in de MV-groep vergeleken met de 'buddy-groep' in week twaalf (gemiddeld verschil: 14,4). De gemiddelde verandering in QoL-score was ook significant hoger in de MV-groep vergeleken met de buddy-groep in week twaalf (gemiddeld verschil: 12,7)
De onderzoekers concluderen dat een mediterrane voeding in vergelijking tot een buddy leidt tot significante toenames in MEDAS, afnames in BDI-II-score en toenames in QoL-scores. Deze resultaten benadrukken de belangrijke rol van voeding bij de behandeling van depressie.
Mogelijk beïnvloeden de voedingsvezels en de daaruit voortvloeiende metabolieten de darm-brein-as.
Referentie:
Bayes J, Schloss J, & Sibbritt D. The effect of a Mediterranean diet on the symptoms of depression in young males (the “AMMEND” study): A Randomized Control Trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 2022.