Vrouwen die zich vanaf de twaalfde zwangerschapsweek op mediterrane voeding toeleggen, hebben drie jaar later minder ontregelde glucose, metabool syndroom of overgewicht. Dat blijkt uit de Spaanse San Carlos-studie die bedoeld was om zwangerschapsdiabetes te voorkomen met mediterrane voeding. De studie omvatte drie luiken met een totaal van bijna 2500 deelnemers.
De controlegroep kreeg tijdens de zwangerschap instructies gericht op het vermijden van alle soorten vetten, maar na de bevalling kreeg ze dezelfde mediterrane richtlijnen als de interventiegroep. De zwangerschap gaat gepaard met een normale, fysiologische toename in insulineresistentie, wat maakt dat een interventie zo vroeg mogelijk in de zwangerschap doeltreffender is dan wanneer die na de bevalling ingezet wordt.
Effecten die na drie maanden interventie genoteerd werden in de 'exclusieve mediterrane groep', werden drie jaar na de bevalling nog steeds waargenomen. Het ging om body mass index, totaal cholesterol, LDL-, HDL-cholesterol, ApoB-niveau, C-reactief proteïne, bloeddruk, nuchtere serum-insuline en insulineresistentie. Enkel de nuchtere glucosespiegel was na drie jaar niet meer op een beter niveau dan die van de controlegroep. Niet onbelangrijk was ook het hogere niveau van lichaamsbeweging die de interventiegroep aanhield.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap mediterraan begonnen te eten, hadden daardoor minder vaak last van het metabool syndroom drie jaar later. Dit ondanks het feit dat de gemiddelde leeftijd van de deelnemers van de interventiegroep hoger lag, wat op zich een risicofactor is voor zwangerschapsdiabetes.
Een probleem met de studie was dat de uitval tijdens de follow-up hoog was (zoals verwacht). Deelnemers die het exclusieve mediterrane voedingspatroon volgden, kregen gratis extra vierge olijfolie (40 ml per dag) en pistachenoten aangeleverd tijdens de zwangerschap.
Referentie:
Melero V, Arnoriaga M, Barabash A et al. An Early Mediterranean-Based Nutritional Intervention during Pregnancy Reduces Metabolic Syndrome and Glucose Dysregulation Rates at 3 Years Postpartum. Nutrients. 2023; 15(14) doi:10.3390/nu15143252