Meer plantaardig voedsel eten kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen

Plantaardige voedingHet eten van een plantaardig dieet tijdens de jong-volwassenheid wordt geassocieerd met een lager risico op hartaandoeningen op middelbare leeftijd, volgens een langetermijnonderzoek. En, nog meer goed nieuws: het zogenaamde 'Portfoliodieet' wordt geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten bij postmenopauzale vrouwen.
 

Het onderzoek

Het eten van meer voedzaam, plantaardig voedsel is op elke leeftijd gezond voor het hart. Dat weten we allemaal. Nieuw onderzoek, dat is gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association, blijkt nu dat zowel jong-volwassenen als postmenopauzale vrouwen minder hartaanvallen hadden en minder kans hadden op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten wanneer ze meer gezond plantaardig voedsel aten.
Nooit eerder werd er zo gedetailleerd gekeken naar de effecten van een plantaardig dieet in zijn totaliteit. Eerder onderzoek was vaak alleen gericht op de invloed van afzonderlijke voedingsstoffen of voedingsmiddelen. Hierdoor waren er tot nu toe maar weinig gegevens over een plantaardig dieet in zijn geheel en hoe dat zich verhoudt tot hart- en vaatziekten.
 

Wie zijn de onderzochte mensen?

De deelnemers waren 18 tot 30 jaar oud op het moment van de start (1985-1986) van deze studie en waren op dat moment vrij van hart- en vaatziekten. De deelnemers kregen in de vervolgjaren tot 2016 in totaal acht vervolgonderzoeken, waaronder laboratoriumtests, fysieke metingen, medische geschiedenis en beoordeling van leefstijlfactoren. In tegenstelling tot veel andere onderzoeken, kregen de deelnemers niet de instructie om bepaalde dingen te eten en kregen ze hun scores op de dieetmaatregelen niet te horen, zodat de onderzoekers onbevooroordeelde, lange termijn voedingsgegevens konden verzamelen bij de deelnemers.
 

De kwaliteit van hun dieet

Na gedetailleerde dieetgeschiedenisinterviews werd de kwaliteit van de diëten van de deelnemers gescoord op basis van de A Priori Diet Quality Score (APDQS), een lijst die uit 46 voedselgroepen bestaat. De voedselgroepen werden ingedeeld in heilzame voedingsmiddelen (zoals fruit, groenten, bonen, noten en volle granen), ongewenste voedingsmiddelen (zoals gebakken aardappelen, vetrijk rood vlees, zoute snacks, gebak en frisdrank), en neutrale voedingsmiddelen (zoals aardappelen, geraffineerde granen, mager vlees en schaaldieren).
Deelnemers die hogere scores kregen, aten een verscheidenheid aan heilzame voedingsmiddelen, terwijl mensen met lagere scores meer ongunstige voedingsmiddelen aten. Over het algemeen komen hogere waarden dus overeen met een voedingsrijk, plantaardig dieet.
 

De resultaten...

1. Gedurende 32 jaar ontwikkelden 289 van de deelnemers hart- en vaatziekten (waaronder een hartaanval, beroerte, hartfalen, hartgerelateerde pijn op de borst of verstopte slagaders overal in het lichaam).
2. Mensen die in de top 20% scoorden op de langetermijnscore voor voedingskwaliteit (wat betekent dat ze de meest voedingsrijke plantaardige voedingsmiddelen aten en minder dierlijke producten), hadden 52% minder kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, na rekening te hebben gehouden met verschillende factoren (waaronder leeftijd, geslacht, ras, gemiddeld calorieverbruik, opleiding et cetera).
3. Bovendien, tussen jaar 7 en 20 van het onderzoek, toen de deelnemers in de leeftijd van 25 tot 50 jaar oud waren, hadden degenen die hun dieet het meest verbeterden (en dus meer plantaardig gingen eten), 61% minder kans om daaropvolgende cardiovasculaire aandoeningen te ontwikkelen, in vergelijking met de deelnemers van wie de kwaliteit van het dieet in die tijd het meest afnam.
 

En nu?

Het lijkt er dus op dat een voedingsrijk en plantaardig dieet gunstig is voor de cardiovasculaire gezondheid. De onderzoekers plaatsten nog wel een kanttekening: het gaat erom dat mensen die méér plantaardig eten een minder groot risico hebben op hart- en vaatziekten. Het betekent dus niet dat je nu per se vegetarisch eet. De onderzoekers denken zelfs dat mensen die van tijd tot tijd dierlijke producten (met mate) eten, zoals eieren, kip, vis en zuivel, daar ook positieve effecten van kunnen ondervinden.
 
Bron: Frecious

Comments are closed.