De Nederlandse hoogleraar neurologie Bas Bloem en de Amerikaanse professor in de neurologie Ray Dorsey, publiceerden onlangs een indrukwekkend artikel in The Journal of Parkinson’s Disease. Het is een uitgebreid en overtuigend overzicht van alle onderbouwing voor de stelling dat de ziekte van Parkinson grotendeels een door het milieu veroorzaakte aandoening is.
De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenaandoening ter wereld, en blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen is de voornaamste reden hiervoor. In het artikel bekijken de topdeskundigen ontoereikende verklaringen voor de toename ervan, waaronder verbeterde diagnostische vaardigheden, vergrijzende bevolkingen en genetische oorzaken.
Vervolgens beschrijven ze drie milieuverontreinigende stoffen die waarschijnlijk tot de belangrijkste oorzaken van de ziekte van Parkinson behoren: bepaalde pesticiden, het oplosmiddel trichloorethyleen en luchtvervuiling. Alle drie de milieuverontreinigende stoffen zijn alomtegenwoordig, veel ervan beïnvloeden de mitochondriale werking en ze kunnen allemaal bij de mens terechtkomen via verschillende routes, waaronder inhalatie en inname.
Ze komen tot de hoopvolle conclusie dat de meeste gevallen van de ziekte van Parkinson dus voorkomen kunnen worden en dat we kunnen helpen om een wereld te creëren waarin de ziekte van Parkinson steeds zeldzamer wordt.
Referentie:
Dorsey E, Bloem BR. Parkinson’s Disease Is Predominantly an Environmental Disease. J Parkinsons Dis. 2024;(Preprint):1–15.