Toediening van extra eiwitten tijdens de slaap bevordert de spieropbouw, zo blijkt uit een proefschrift van promovendus Bart Groen van de Universiteit Maastricht.
Groen onderzocht hoe eiwitten in het lichaam worden omgezet tot spierweefsel en hoe dit proces gestimuleerd kan worden. Eiwitten worden in de maag verteerd en afgebroken tot aminozuren. Van deze aminozuren komt 55% in de bloedbaan terecht. Hiervan wordt een vijfde deel omgezet in spierweefsel. Echter, tijdens de slaap staan veel lichaamsprocessen op een laag pitje, zo ook de aanmaak van spierweefsel. Omdat ouderen die een normaal voedingspatroon volgen toch spiermassa verliezen, bedacht Groen dat er ’s nachts wel eens winst behaald kon worden. De promovendus nam de proef op de som door bij een aantal gezonde ouderen tijdens de slaap 40 gram eiwit via een sonde toe te dienen. Dat leidde tot een verhoogde beschikbaarheid van aminozuren in de bloedbaan. Hierdoor werd de nachtelijke aanmaak van spieren gestimuleerd. Tevens werd het effect van neuromusculaire elektrostimulatie op het spierweefsel onderzocht. Bij deze techniek worden spiersamentrekkingen opgewekt door pijnloze, elektrische schokjes. Door deze stimulatie bleek de nachtelijke spieraanmaak nog verder te worden opgeschroefd.
Het voor of tijdens de slaap toedienen van eiwitten in combinatie met elektrostimulatie is mogelijk een effectieve manier om sarcopenie (verlies van spiermassa en -kracht) bij ouderen tegen te gaan.
Bron: Ortho.nl