Urolithine A, een metaboliet van het darmmicrobioom, toegediend in de vorm van een voedingssupplement is gunstig voor het spieruithoudingsvermogen en de mitochondriale gezondheid bij oudere volwassenen.
Veroudering is geassocieerd met een afname van de mitochondriale functie en een verminderde inspanningscapaciteit. Van urolithine A is aangetoond dat het mitofagie (een proces dat de mitochondriën gezond houdt) stimuleert, de spierfunctie verbetert bij oudere dieren en de mitochondriale genexpressie induceert bij oudere mensen.
In deze klinische studie werd onderzocht of orale toediening van urolithine A de zes-minuten-loopafstand, het spieruithoudingsvermogen in hand- en beenspieren en biomarkers geassocieerd met mitochondriale en cellulaire gezondheid verbeterde. Deelnemers waren 66 volwassenen in de leeftijd van 65 tot 90 jaar. De onderzoekers deden spiervermoeidheidstesten en plasma-analyse van biomarkers op baseline, twee maanden en vier maanden. Deelnemers kregen ofwel suppletie met 1000 mg urolithine A of placebo gedurende vier maanden.
Degenen die urolithine A kregen, vertoonden een significante verbetering in spieruithoudingsvermogen (aantal spiercontracties tot vermoeidheid optrad) voor zowel hand- als beenskeletspieren in vergelijking met degenen die placebo gebruikten. Plasmawaarden van verschillende acylcarnitinen, ceramiden (biomarkers van mitochondriale gezondheid), en C-reactief proteïne waren verlaagd na urolithine A-suppletie.
Hoewel de verbeteringen in de zes-minuten-loopafstand en maximale ATP-productie in de handspier niet significant waren in de urolithine A-groep, was langdurige urolithine A-suppletie gunstig voor het spieruithoudingsvermogen en de plasma-biomarkers. Dit wijst erop dat urolithine A leeftijdsgerelateerde spierafname kan tegengaan. Toekomstig werk is echter nodig om deze bevinding te bevestigen.
Referentie:
Liu S, D’Amico D, Shankland E et al. Effect of Urolithin A Supplementation on Muscle Endurance and Mitochondrial Health in Older Adults: A Randomized Clinical Trial. JAMA Network Open, 2022, 5.1: e2144279-e2144279.
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5897