Metalen in het lichaam hangen samen met de progressie van plaquevorming in de bloedvaten. Dit zijn de resultaten van een recent gepubliceerde studie in JACC, het toonaangevende tijdschrift van het American College of Cardiology.
De onderzoekers maakten gebruik van gegevens van de Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) en evalueerden de urine-waarden van niet-essentiële (zoals cadmium, wolfraam en uranium) en essentiële metalen (zoals kobalt, koper en zink) bij 6.418 deelnemers zonder klinische symptomen van hart-en vaatziekten.
Bij de vergelijking van de hoogste met de laagste groep van urinaire cadmiumwaarden waren de niveaus van coronair calcium 51% hoger bij aanvang en 75% hoger over een periode van 10 jaar. Voor de urinaire metalen wolfraam, uranium en kobalt waren de bijbehorende calcium-niveaus over de 10 jaar respectievelijk 45%, 39% en 47% hoger. Voor koper en zink daalden de schattingen van 55% naar 33% en van 85% naar 57% nadat rekening was gehouden met klinische factoren.
Uit de resultaten kwam naar voren dat hogere niveaus van urine-metalen, vooral cadmium, geassocieerd waren met een toename van coronair calcium na tien jaar.
Dit onderzoek maakt zichtbaar dat blootstelling aan metalen als een belangrijke risicofactor voor atherosclerose en hart- en vaatziekten kan worden beschouwd. De bevindingen benadrukken de noodzaak voor verhoogde aandacht en regelgeving om blootstelling aan schadelijke metalen te beperken. De beperkingen van de studie zijn onder andere het ontbreken van meetgegevens over de overgang naar plaque in de MESA-studie, veranderingen in blootstellingsbronnen en andere factoren die de variabiliteit van bepaalde gemeten metalen kunnen beïnvloeden.
Referentie:
McGraw KE, Schilling K, Glabonjat RA, et al. Urinary metal levels and coronary artery calcification: longitudinal evidence in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. J Am Coll Cardiol. 2024; S0735-1097(24)07961-0