Een meta-analyse rond studies gevoerd rond een welomschreven extract van Lavandula angustifolia leert ons dat het de symptomen van angst kan terugdringen. De Oostenrijkse onderzoekers hadden hiertoe vijf klinische studies verzameld waarin een totaal van 1200 deelnemers met angstproblemen betrokken waren.
Weinig mannen en vrouwen met angstoornis zoeken hulp en velen krijgen onvoldoende hulp, waardoor slechts een vijfde van deze patiëntgroep voldoende geholpen wordt. Farmacotherapie biedt opties maar kampt met bijwerkingen, onder andere zenuwachtigheid, misselijkheid, rusteloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid, gewichtstoename, zweten, trillen, seksuele disfunctie en diarree. Sommige middelen kunnen maar voor korte tijd genomen worden omdat gebruikers er afhankelijk van worden.
Deelnemers van de studies uit deze meta-analyse hadden 'subsyndroomangst', gemengd angst-depressiestoornis of gegeneraliseerde angststoornis. Meer dan twee derde van hen was vrouw. Als maatstaven werden de Hamilton Anxiety Rating-schaal (HAMA), de Clinical Global Impression-schaal (CGI) en de Short Form-36-vragenlijst (SF36) gehanteerd.
De objectievere HAMA-schaal gaf met het lavelextract een voordeel aan van 2,9 punten ten opzichte van een placebo. Het effect van lavendel komt dus overeen met dat van SSRI's en SNRI's op gegeneraliseerde angststoornis, de medicamenteuze eerstelijnstherapie. Op 'angstige stemming' en 'slapeloosheid' werden de sterkste effecte effecten genoteerd. De onderzoekers wezen 52% van de behandelde deelnemers toe als responders, vergeleken met 39% van de placebogroep.
De CGI-scores gaven een gelijkaardig beeld van het effect van het lavendelextract. Deze schaal geeft de algemene mentale toestand van mannen en vrouwen weer en benadrukt dat lavendel geen onderdrukkend effect heeft op het centrale zenuwstelsel. Ook de kwaliteit van leven verbeterde, aldus de SF36-resultaten.
De onderzoekers noteerde een sterke placeborespons. Ouderen leken meer baat te hebben bij de behandeling. Er kon geen verschil in optreden van bijwerkingen tussen behandelde en placebogroep waargenomen worden.
Alle studies werden opgestart door de producent van het lavendelextract en ze werden allemaal in Duitsland uitgevoerd. Het voordeel is wel dat het extract goed beschreven en gedefinieerd is.
Referentie:
Dold M, Bartova L, Volz HP et al. Efficacy of Silexan in patients with anxiety disorders: a meta-analysis of randomized, placebo-controlled trials. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci. 2023 doi:10.1007/s00406-022-01547-w