Een kwartiertje extra beweging per dag helpt mogelijk bij het voorkomen van leververvetting, blijkt uit onderzoek van dr. Laurens van Kleef, die hierop eind januari promoveerde.
Leververvetting is de meest voorkomende chronische leverziekte en treft wereldwijd één op de drie mensen. De ziekte gaat hand in hand met overgewicht. Tot 20% kan aanzienlijke leverschade ontwikkelen, die bekend staat als leverfibrose. De meest mensen ondervinden geen symptomen en dat maakt het moeilijk patiënten te identificeren die het risico lopen op een gevorderde leverziekte.
Van Kleef onderzocht de medische gegevens van 45-plussers uit het ERGO-onderzoek. Binnen deze studie droegen zo’n 700 deelnemers zeven dagen lang, dag en nacht een activity tracker, waaruit bleek dat de deelnemers gemiddeld 245 minuten per dag bewogen. Vervolgens keek hij naar de medische gegevens van de studiedeelnemers, waaronder hun leverscans. Mensen zonder leververvetting bewogen gemiddeld 16 minuten per dag meer. De verhouding tussen lichte, middelmatige en intensieve beweging maakte daarbij niet uit.
Daarnaast toonde hij aan dat de momenteel algemeen beschikbare niet-invasieve tests slecht presteren en zeker niet moeten worden gebruikt bij ouderen. Ook bleek dat oudere patiënten met leververvetting een vergelijkbare overleving hadden als patiënten zonder leververvetting. Dat betekent dat vroegtijdige opsporing en behandeling van leververvetting eerder gericht zou moeten zijn op jongere populaties dan op ouderen.
Van Kleef pleit voor nader onderzoek naar screening op leververvetting en beginnende schade bij mensen die hoger risico lopen, zoals mensen met ernstig overgewicht, veel buikvet of suikerziekte. De bevindingen zijn observationeel, dit betekent dat zich op individueel niveau leververvetting kan ontwikkelen ondanks een gezond beweegpatroon.
Referentie:
Proefschrift L.A. van Kleef: ’Fatty Liver Disease in the General Population‘, promotie op 25 januari 2023