Naast hun bestaande behandeling volgden de deelnemers gedurende 16 weken een van de volgende drie diëten:
- een controledieet met de gemiddelde hoeveelheid omega-6- en omega-3-vetzuren die een persoon in de VS consumeert,
- een dieet met een verhoogde hoeveelheid omega-3-vetzuren (tot 1,5 g per dag) en handhaving van omega-6-vetzuren,
- of een dieet met verhoging van omega-3-vetzuren en verlaging van omega-6-vetzuren (< 1,8 en% per dag)
De deelnemers ontvingen twee derde van hun dagelijkse voedselbehoefte en kregen ook een elektronisch dagboek om bij te houden hoeveel uur per dag ze hoofdpijn hadden.
De interventies met hoog omega-3 en laag omega-6 en die met hoog omega-3 en handhaving van de hoeveelheid omega-6-vetzuren, veranderden de bioactieve mediatoren die betrokken zijn bij de pathogenese van hoofdpijn en verminderden de frequentie en ernst van hoofdpijn. Degenen die het dieet volgden met een hoog gehalte omega-3-vetzuren en een laag gehalte aan omega-6-vetzuren, ervaarden de grootste verbetering. Sommigen waren zelfs in staat om de hoeveelheid pijnmedicatie die ze nodig hadden te verminderen. De deelnemers rapporteerden echter geen verandering in kwaliteit van leven.
Referentie:
Ramsden CE, Zamora D, Faurot KR et al. Dietary alteration of n-3 and n-6 fatty acids for headache reduction in adults with migraine: randomized controlled trial. bmj, 2021, 374
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5667