Uit een nieuwe publicatie van wetenschappers van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) blijkt dat de vervanging van bewerkte en ultrabewerkte voedingsmiddelen en dranken door een gelijke hoeveelheid minimaal bewerkte voedingsmiddelen en dranken het risico op verschillende soorten kanker kan verminderen. Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld frisdrank, kant-en-klaarmaaltijden, snacks en fastfood. Onder bewerkte voedingsmiddelen vallen gezouten en gekruid vlees, vis in blik, brood, kaas en groenten en fruit in pot en blik. Minimaal bewerkte voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld groente, fruit, volkoren granen, onbewerkt vlees, vis, ongezoete zuivel, eieren, peulvruchten en ongezouten noten.
De studie, die is gepubliceerd in The Lancet Planetary Health, werd gefinancierd door Cancer Research UK en het World Cancer Research Fund International (IARC) en is gebaseerd op de cohortstudie European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC n=450.000). ‘Men vermoedt al lang dat voedselverwerking een rol speelt bij de ontwikkeling van kanker; gegevens uit grootschalige epidemiologische studies zijn echter schaars’, aldus dr. Inge Huybrechts, wetenschapper bij de Nutrition and Metabolism Branch bij het IARC. ‘Deze resultaten leveren belangrijk nieuw bewijs over de rol van voedselverwerking bij de ontwikkeling van kanker.’
De wetenschappers ontdekten dat de vervanging van 10% bewerkte voedingsmiddelen door een gelijke hoeveelheid minimaal bewerkt voedsel in verband werd gebracht met een verminderd risico van algemene kanker en specifiek hoofd- en nekkanker, slokdarm plaveiselcelcarcinoom, darmkanker, rectumkanker, hepatocellulair carcinoom en postmenopauzale borstkanker.
Referentie:
Kliemann, N., et al. (2023). Food processing and cancer risk in Europe: results from the prospective EPIC cohort study. The Lancet Planetary health, 7(3), e219–e232.
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/minder-risico-op-kanker-door-onbewerkte-voeding