De combinatie van EGCG en kokosolie verhoogt de functionele capaciteit van MS-patiënten. Daarnaast verlaagt de interventie bij hen de vetmassa en het ontstekingsniveau. De onderzoekers namen ook een toename van twee enzymen waar, butyrylcholinesterase en paraoxonase-1.
MS is inflammatoir van aard. Zenuwbanen worden aangetast maar verlies van spiermassa en toename van vetmassa kenmerken de ziekte ook. Het polyfenol uit groene thee, bekend onder de afkorting EGCG, staat erom bekend ontsteking en het lichaamsvetpercentage te verlagen. Kokosolie werkt ketogeen: ook in deze studie zorgde het voor een serumtoename van het ketonlichaam bètahydrobutyraat, dat zenuwbeschermende eigenschappen heeft.
De onderzoekers zagen een toename in butyrylcholinesterase, een enzym dat MS in de hand zou werken. Het breekt acetylcholine af, en bevordert zo ontsteking en afbraak van myeline. Een toename van dit enzym is niet wat de onderzoekers hadden gehoopt, maar het enzym is ook betrokken in lipideafbraak in het bloed. De stijging van butyrylcholinesterase had dus meer te maken met zijn activiteit in het bloed dan zijn activiteit in het zenuwstelsel.
De toename van PON1 geeft een betere antioxidantstatus weer. Naar het ontstekingsniveau werd gepeild met interleukine-6.
Aan het onderzoek namen 51 patiënten deel. De interventiegroep kreeg dagelijks 800 mg EGCG en 60 ml kokosolie. Alle deelnemers kregen ook gespecialiseerd voedingsadvies, opdat de controlegroep geen kokosolie of andere ketogene voedingsmiddelen zou gebruiken. Alle deelnemers volgenden daardoor een gelijkaardig mediterraan-achtig voedingspatroon.
Referentie:
de la Rubia Ortí JE, Platero JL, Yang IH et al. Possible Role of Butyrylcholinesterase in Fat Loss and Decreases in Inflammatory Levels in Patients with Multiple Sclerosis after Treatment with Epigallocatechin Gallate and Coconut Oil: A Pilot Study. Nutrients. 2021; 13(9) doi:10.3390/nu13093230