N-acetyl-L-cysteïne: beschermend voor luchtwegen en longen

LongenChronische bronchitis – gekenmerkt door chronische hoest en sputumproductie – is een veelvoorkomend probleem. Het is vaak jarenlang aanwezig voordat de aandoening COPD wordt geconstateerd. Het is sowieso onduidelijk of chronische bronchitis en COPD twee verschillende entiteiten zijn. Diverse studies laten de beschermende rol van N-acetyl-L-cysteïne zien [1-4]. Uit een meta-analyse [2] blijkt dat NAC-behandeling effectief is voor het voorkomen van exacerbaties van chronische bronchitis en COPD. De analyse maakt onderscheid tussen een lage dosering (≤ 600 mg per dag) en een hoge dosering (> 600 mg per dag) NAC. De resultaten van deze meta-analyse (13 onderzoeken, 4155 COPD-patiënten) tonen aan dat een hoge NAC-dosering (≥ 1200 mg per dag) effectief is voor patiënten met chronische bronchitis en luchtwegobstructie en COPD-patiënten om exacerbaties te voorkomen. Een lagere dagdosering (600 mg NAC per dag) is effectief genoeg voor patiënten met chronische bronchitis zonder obstructie van de luchtwegen.
 
N-acetyl-L-cysteïne (NAC) is een natuurlijk voorkomend antioxidant en voorloper van het aminozuur L-cysteïne. NAC is daarom direct betrokken bij de aanmaak van het cellulaire antioxidant glutathion. In tegenstelling tot glutathion, heeft NAC een betere orale en biologische beschikbaarheid. Vooral planten die behoren tot de allium-familie (specifiek de ui) zijn rijk aan NAC. Kenmerkend is de zwavelgroep van NAC. NAC is verkrijgbaar als generiek geneesmiddel en wordt klassiek ingezet ter ondersteuning van de leverontgifting bijvoorbeeld bij overdosering met paracetamol. NAC werkt als mucolyticum verzachtend en oplossend bij taai en vastzittend slijm.
 
Conclusie: er is een rol weggelegd voor orale suppletie van N-acetyl-L-cysteïne bij de behandeling van chronische bronchitis. Het vermindert de symptomen en exacerbaties in vergelijking met een placebo, zonder het risico op bijwerkingen te vergroten. Een regelmatige behandeling met een lage dosering NAC (< 1200 mg per dag) en een duur van minimaal 3 maanden lijkt effectief te zijn.
 

Referenties

  1. Šalamon S, Kramar B, Marolt TP, et al. Medical and Dietary Uses of N-Acetylcysteine. Antioxidants (Basel). 2019.
  2. Cazzola M, Calzetta L, Page C, et al. Influence of N-acetylcysteine on chronic bronchitis or COPD exacerbations: a meta-analysis.Eur Respir Rev 2015.
  3. Stey  C, Steurer J, Bachmann S. The effect of oral N-acetylcysteine in chronic bronchitis: a quantitative systematic review. Eur Respir J 2000.
  4. Wei J, Pang CS, Juan Han J, et al. Effect of Orally Administered N-Acetylcysteine on Chronic Bronchitis: A Meta-analysis. Adv Ther 2019.
  5. Romieu I. Nutrition and lung health. Int J Tuberc Lung Dis. 2005 Apr;9(4):362-74.

 
Bron: Energetica Natura

Comments are closed.