Natto, supervoeding die niemand lust

NattoNatto is de Japanse benaming voor een bereiding van gefermenteerde sojabonen. Japanners eten graag en vaak natto, maar in ons land is het nauwelijks te verkrijgen. Andere sojaproducten zoals tempeh en tofu hebben bij ons wel meer succes.

Natto bezit nochtans drie troeven voor een goede gezondheid:
- Natto is de rijkste bron van vitamine K2, dat helpt om calcium uit de bloedvaten weg te houden en om calcium in de botten te brengen.
- Natto bevat goed opneembare isoflavonen.
- Het nattokinase-enzym is een enzym dat de bloeddruk verlaagt en bloedklonters oplost.
- Natto is een waardevol alternatief in de preventie van hartproblemen

Ook in China en andere Aziatische landen bestaan identieke gefermenteerde-sojaproducten, weliswaar onder een andere naam.
Nattokinase is ook als voedingssupplement verkrijgbaar

Referenties:
H Sumi, H Hamada, K Nakanishi, H Hiratani. Enhancement of the fibrinolytic activity in plasma by oral administration of nattokinase. Acta Haematol. 90;84(3):139-43.doi: 10.1159/000205051.
Hsia CH, Shen MC et al. Nattokinase decreases plasma levels of fibrinogen, factor VII, and factor VIII in human subjects. Nutr Res. 09 03;29(3):190-6.
Yunqi Weng , Jian Yao, Sawyer Sparks, Kevin Yueju Wang. Nattokinase: An Oral Antithrombotic Agent for the Prevention of Cardiovascular Disease. Int J Mol Sci. 2017 Feb 28;18(3):523. doi: 10.3390/ijms18030523.
Hongjie Chen, Eileen M McGowan et al. Nattokinase: A Promising Alternative in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. July 5, 2018 doi.org/10.1177/11772719187851

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.