De combinatie van nattokinase en extract van rodegistrijst verlaagt de bloeddruk en bloedlipiden bij patiënten met stabiele kransslagaderziekte. Dat blijkt uit Chinees onderzoek die nattokinase en rodegistrijst in combinatie en afzonderlijk getest hebben. Ze hielden ook rekening met andere biomarkers.
Verlaging van triglyceriden, totaal cholesterol en LDL-cholesterol vond plaats in de drie behandelgroepen (nattokinase, rodegistrijst) maar was het opvallendst in de combinatiegroep. Hetzelfde patroon zagen de onderzoekers voor de toename in HDL-cholesterol. In de drie groepen daalde ook de nuchtere glucosespiegel, hoewel de glucosewaarden zich in het normaal bereik bevonden.
De systole-bloeddruk daalde in de drie groepen maar de daling in diastole-bloeddruk was enkel significant in de combinatiegroep. De effecten zijn bemoedigend want meer dan de helft van alle deelnemers nam statine en ongeveer een kwart nam een aspirine, bètablocker en/of ACE-remmer.
Ook het niveau van lactaatdehydrogenase en creatinekinase daalden significant in de drie behandelgroepen. Een langdurig verhoogd niveau van die twee biomarkers zou het risico op een acute hartaanval verhogen. Op serum-urinezuur had de behandeling geen invloed.
De onderzoekers hadden bijzondere belangstelling voor het effect op de bloedstolling. Ze stelden een daling in AT-III (antitrombine) vast, vooral in de combinatiegroep. Het metaboliet 6-keto-PGFα steeg dan weer en die verhindert de werking van het tromboxaan-A2, dat de diameter van de bloedvaten doet krimpen en de samenklontering van bloedplaatjes stimuleert.
Alle patiënten leden aan een stabiele vorm van coronaire hartziekte en hadden nog nooit een acute hartaanval meegemaakt. In het totaal namen 189 deelnemers deel die gedurende drie maanden 3600 functionele eenheden nattokinase en/of 9 mg monacoline (of placebo) namen.
Referentie:
Liu M, Xu Z, Wang Z et al. Lipid-lowering, antihypertensive, and antithrombotic effects of nattokinase combined with red yeast rice in patients with stable coronary artery disease: a randomized, double-blinded, placebo-controlled trial. Front Nutr. 2024; 11:1380727 doi:10.3389/fnut.2024.1380727