Het consumeren van noten in het eerste trimester van de zwangerschap is gunstig voor de neurale ontwikkeling van het kind. In een recente cohortstudie is gekeken naar de invloed hiervan op cognitieve functies, concentratievermogen en het langetermijngeheugen. De gunstige effecten werden vastgesteld bij kinderen van moeders die per week gemiddeld drie keer een portie noten tot 30 gram consumeerden.
Kinderen waarvan de moeders in het eerste trimester van de zwangerschap meer dan 32 gram noten per week aten (hoogste tertiel), haalden op de onderzochte leeftijden in alle tests de beste resultaten als het ging om cognitieve functie, concentratie/aandacht en geheugen – in vergelijking met de kinderen van moeders in het laagste tertiel (mediaan 0 g/week). Notenconsumptie in het derde trimester liet minder sterke associaties zien.
De onderzoekers concludeerden dat notenconsumptie gedurende vroege zwangerschap positief geassocieerd is met de neuropsychologische ontwikkeling van het kind op de lange termijn. Ze vermoeden dat de hoge niveaus van foliumzuur, omega-3 en omega-6-vetzuren verantwoordelijk zijn voor het gunstige effect.
Referentie:
Gignac, F., et al. Maternal nut intake in pregnancy and child neuropsychological development up to 8 years old: a population-based cohort study in Spain. European journal of epidemiology, 2019, 34.7: 661-673.DOI: 10.1007/s10654-019-00521-6