Noten verminderen ontstekingen

noten-ontstekingenHet eten van noten verlaagt het ontstekingsniveau in het lichaam. Uit Brits onderzoek blijkt dat verpleegsters die regelmatig noten nuttigen, lagere waarden voor CRP en IL6 hebben. CRP en IL6 zijn twee ontstekingsfactoren: ze worden in het lichaam aangemaakt wanneer afweercellen actief zijn. De onderzoekers berekenden ook dat het inruilen van vlees, eieren of geraffineerde granen voor noten ontstekingen significant doet dalen.

Vele gezondheidsproblemen zijn terug te leiden naar milde ontstekingen die niet beëindigd geraken. Ontstekingen zijn nodig om ongewenste indringers te elimineren of om weefsel te herstellen, maar in afwezigheid van indringers kunnen ze schadelijk worden. Ontstekingen aan de bloedvaten vormen de kiemen voor aderverkalking, terwijl hersenontstekingen een drijvende kracht zijn achter vele hersenziekten. Noten zijn voedzaam, ze bevatten magnesium, vezels, arginine, gezonde vetzuren en antioxidanten. Het onderzoek bevestigt de gezondmakende kracht van noten voor diabetes en hart en vaatziekten, zoals gebleken uit bevolkingsstudies en klinische tests.

Referenties:
Salas-Salvadó J, Casas-Agustench P, Murphy MM, López-Uriarte P, Bulló M. The effect of nuts on inflammation. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:333-6.
Yu Z, Malik VS, Keum N, Hu FB et al. Associations between nut consumption and inflammatory biomarkers. Am J Clin Nutr. 2016 Jul 27. pii: ajcn134205
Sujatha Rajaram, Nagila Raquel Teixeira Damasceno, Ribanna Aparecida Marques Braga, Raquel Martinez, Penny Kris-Etherton and Aleix Sala-Vila. Effect of Nuts on Markers of Inflammation and Oxidative Stress: A Narrative Review. Nutrients. 2023 Mar; 15(5)

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.