Een analyse van twintig grootschalige studies waarbij meer dan 800.000 mannen en vrouwen betrokken waren, toont dat het innemen van veel DHA en EPA het risico op borstkanker met 14% verlaagt. EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur) zijn de omega-3-vetzuren die we in vis en algenolie aantreffen. Eigenaardig genoeg zagen de onderzoekers geen verband tussen de consumptie van vis en het optreden van borstkanker.
Evenmin was er een verband zichtbaar tussen het plantaardige omega-3 ALA (alfalinoleenzuur). Toch wilt dit niet zeggen dat ALA geen nut heeft. De meeste studies zijn gedaan in westerse landen waar bitter weinig ALA gegeten wordt: hoogstens 2,3 gram/dag, meestal veel minder! Het paleolithische dieet (of het dieet van hedendaagse natuurvolkeren) levert naar schatting 7 tot 18 gram per dag! Omdat zo weinig mensen dergelijke hoeveelheden van ALA innemen, is het moeilijk om nog aan te tonen dat ALA tegen borstkanker beschermt. Volgens dierstudies verhindert ALA de vorming van borsttumoren met bijna 50%.
Referentie:
Chen J, Power KA et al. Flaxseed alone or in combination with tamoxifen inhibits MCF-7 breast tumor growth in ovariectomized athymic mice with high circulating levels of estrogen. Exp Biol Med (Maywood). 07 09;232(8):1071-80
Intake of fish and marine n-3 polyunsaturated fatty acids and risk of breast cancer: meta-analysis of data from 21 independent prospective cohort studies. BMJ 13;346:f3706
Bron: https://www.abcgezondheid.nl/nl/news/omega-3_beschermt_tegen_borstkanker/