Omega-3 bevordert het herstel na het sporten

SportenSuppletie met omega 3-vetzuren vermindert spierschade en oxidatieve stress na fysieke inspanning.

Voor de review werden relevante studies geselecteerd die in de afgelopen tien jaar gepubliceerd werden, en waarin omega 3-suppletie werd vergeleken met een controlegroep. Dertien onderzoeken met in totaal 420 proefpersonen voldeden aan de selectiecriteria.

De suppletieduur varieerde van één dag tot 26 weken en de dagdosis varieerde van 120 mg tot 2275 mg eicosapentaeenzuur (EPA) en 50 mg tot 1800 mg docosahexaeenzuur (DHA).

Onder invloed van omega 3-suppletie waren de concentraties van creatinekinase (CK) en lactaatdehyrogenase (LDH) significant lager dan in de controlegroepen. LDH en CK zijn beide biomarkers voor spierschade. Ook nam onder invloed van suppletie de CRP-waarde, een biomarker voor inflammatie, significant af. De concentratie van de ontstekingsmarker interleukine-6 (IL-6) vertoonde verbeteringen na suppletie, maar suppletie was niet van invloed op de bloedspiegel van tumor necrose factor-α (TNF-α). De consumptie van omega 3-vetzuren verbeterde ook enkele indicatoren van oxidatieve stress, zoals de verhouding tussen gereduceerd glutathion (GSH) en geoxideerd glutathion (GSSG). Het effect van suppletie op de ervaren mate van spierpijn was dubieus.

Omega 3-vetzuren kunnen spierschade beperken en oxidatieve stress als gevolg van training verminderen. In de onderzoeken werd de omega-3-status voor of na suppletie niet gemeten.

Nutrients 2024;16(13):2044 DOI: 10.3390/nu16132044

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.