Een hoge dosis omega-3-vetzuren is belangrijk voor het herstel van het hart na een acuut myocardinfarct ofwel hartaanval. Dat blijkt uit een studie van de Harvard Medical School in Boston, die gepubliceerd is in het tijdschrift Circulation van de American Heart Association. Dagelijkse inname gedurende zes maanden van een hoge dosis visolie na een hartaanval verbeterde de functie van het hart en verminderde littekenvorming in het onbeschadigd hartspierweefsel. Naast effectief bleken omega-3-vetzuren ook veilig inzetbaar.
Na een hartaanval kan een aandoening ontstaat: remodelling, waarbij de vorm en de functie van het hart is veranderd. De linkerventrikel kan daarbij verwijden. Deze aandoening is gekoppeld aan een slechte prognose en kan leiden tot hartfalen. Therapieën die de genezing van het hart kunnen verbeteren of negatieve remodelling kunnen voorkomen, zijn echter schaars. Eerdere studies hebben uitgewezen dat omega-3-vetzuren uit visolie de overlevingskans van mensen na een hartaanval kunnen verhogen. Maar de rol van omega-3-vetzuren, bij het verbeteren van de structuur en het weefsel van het hart voor patiënten met een standaardtherapie na een hartaanval, was onbekend.
In de gerandomiseerde klinische OMEGA-REMODEL studie werden patiënten met een hartaanval die gedurende zes maanden dagelijks vier gram omega-3-vetzuren kregen, vergeleken met patiënten die in plaats daarvan een placebo slikten. De omega-3-vetzurengroep had een 5,8 % verlaagde systolische volume-index van de linker ventrikel; een klinische marker, die de prognose voorspelt na een hartaanval. Bij patiënten met het hoogste gehalte aan omega-3-vetzuren in de rode bloedcellen liep dit beschermende effect op tot wel 13 %. In onbeschadigd hartspierweefsel nam tevens fibrotisering (verbindweefseling of littekenvorming) met 5,6 % af. Beide resultaten zijn gekoppeld aan een gunstige prognose na het doormaken van een hartaanval.
Referentie:
Heydari B, Abdullah S, Wang D et al. Effect of Omega-3 Acid Ethyl Esters on Left Ventricular Remodeling After Acute Myocardial Infarction Clinical Perspective. Circulation; aug 2016, 134(5), 1885-1899. doi:10.1161/circulationaha.115.019949