Omega-3 tijdens de zwangerschap verlaagt het risico op postnatale depressie
Eén op vier vrouwen wordt na de geboorte van haar kind getroffen door een postnatale depressie, die soms heel ernstige vormen kan aannemen.
In milde gevallen heeft de vrouw last van verdriet en huilbuien, angst, prikkelbaarheid, wisselende stemmingen en vermoeidheid. Vaak verdwijnen deze symptomen enkele weken na de bevalling vanzelf. In ernstiger gevallen zijn de symptomen veel ingrijpender en kan de depressie maanden of zelfs een jaar duren. Naast angst en verdriet kunnen ook schuldgevoelens en verlies van eigenwaarde optreden. De vrouw heeft weinig energie en interesse, vaak ook niet voor haar kind, en is overgevoelig voor kleine irritaties. Een postnatale depressie kan zelfs psychotische vormen aannemen.
Vaak wordt postnatale depressie gewoon afgedaan als een ‘hormonale kwestie’ die wel weer vanzelf zal overgaan. In ernstige gevallen geeft men antidepressiva. Men ziet echter steeds meer een verband tussen voedingstekorten en postnatale depressie. Een tekort aan onder meer foliumzuur, vitamine B6, B12, vitamine D, selenium, zink en omega-3 wordt gelinkt aan een verhoogd risico op depressie na de geboorte. Vooral de omega-3 vetzuren hebben in dat verband de interesse van onderzoekers gewekt, maar omega-3 wordt nog niet algemeen aanbevolen ter preventie en behandeling van postnatale depressie.
Verschillende studies bevestigen de gunstige effecten van omega-3 tijdens de zwangerschap op de baby. De Amerikaanse Dr. Michelle Price Judge ontdekte dat de inname van DHA (docosahexaeenzuur) door zwangere vrouwen ervoor zorgde dat de hersenen van hun baby’s beter ontwikkeld waren en dat ze een beter zicht hadden. Ze besloot daarom een stapje verder te gaan en te onderzoeken of omega-3 suppletie ook voor de moeder voordelen zou opleveren.
De omega-3 vetzuren worden via de placenta naar de baby overgebracht. Tijdens het derde trimester van de zwangerschap is er een verhoogd transport van DHA naar de zich ontwikkelende foetus. Wanneer de moeder niet voldoende DHA via de voeding of suppletie binnenkrijgt, zal dat haar eigen reserves uitputten. DHA is een structurele component van zenuwweefsel en is belangrijk voor het overbrengen van boodschappen tussen zenuwcellen (neurotransmissie) en het reguleren van de stemming. Lage DHA-waarden brengen de productie van dopamine en serotonine in het gedrang, wat een negatief effect heeft op de stemming.
In het onderzoek van Dr. Judge kregen 42 vrouwen tijdens het laatste trimester van hun zwangerschap vijf dagen per week ofwel een placebo, ofwel visoliecapsules met 300 mg DHA. Volgens deskundigen hebben zwangere vrouwen 200 tot 300 mg DHA per dag nodig, maar de geschatte inname tijdens de zwangerschap ligt bij de meeste vrouwen tussen 50 en 70 mg per dag, wat veel te laag is.
De vrouwen die visolie kregen, hadden na de bevalling een aanzienlijk lagere score op de Postpartum Depression Screening Scale (PDSS), een symptomenschaal die de ernst van postnatale depressie weergeeft. Ze hadden vooral minder last van angst en onzekerheid, emotionele labiliteit en verlies van eigenwaarde. Ook slaap- en eetstoornissen, mentale verwarring, schuldgevoel, schaamte en zelfmoordgedachten kwamen minder voor bij de vrouwen die DHA kregen.
Ondertussen hebben verschillende onderzoeken het verband tussen een gebrek aan omega-3 en postnatale depressie bevestigd.
Judge MP, Beck CT, Durham H, et al. Maternal docosahexaenoic acid (DHA, 22:6n-3) consumption during pregnancy decreases postpartum depression (PPD) symptomatology. The FASEB Journal. 2011;25:349.7
Markhus MW, Skotheim S, Graff IE, et al. Low omega-3 index in pregnancy is a possible biological risk factor for postpartum depression. PLoS One. 2013 Jul 3;8(7):e67617.
Ellsworth-Bowers ER, Corwin EJ. Nutrition and the psychoneuroimmunology of postpartum depression. Nutr Res Rev. 2012 Jun;25(1):180-92.
Printversie Omega-3 tijdens zwangerschap verlaagt risico op postnatale depressie