Uit een nieuwe studie uit China blijkt dat omega-3-vetzuren het verouderingsproces kunnen vertragen. Dit effect wordt echter minder na een dagelijkse inname van meer dan 1,1 gram. De resultaten, gepubliceerd in Frontiers in Nutrition, wijzen erop dat er mogelijk een optimale dosering is van omega-3-vetzuren voor het vertragen van biologische veroudering.
De onderzoekers gebruikten gegevens van 20.337 volwassenen die tussen 1999 en 2018 deelnamen aan de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Ze zagen dat een toename in omega-3-inname geassocieerd was met een vertraging in PhenoAgeAccel. Dit is het verschil tussen de biologische leeftijd van een persoon (vastgesteld via biochemische markers) en hun werkelijke leeftijd. De beschermende effecten van omega-3-vetzuren namen toe tot een dagelijks gebruik van ongeveer 1,1 gram, waarna het effect stabiliseerde.
Daarnaast bleek uit de analyse dat factoren zoals leeftijd, geslacht, etniciteit en hypertensie de relatie tussen omega-3-inname en veroudering beïnvloeden. Zo lieten mannen en personen van 60 jaar en ouder een sterkere negatieve correlatie zien met omega-3-inname, mogelijk als gevolg van verschillen in biologische beschikbaarheid, stofwisseling of de behoefte aan omega-3-vetzuren in verschillende bevolkingsgroepen.
Deze bevindingen sluiten aan bij eerdere onderzoeken naar de rol van omega-3 in het verouderingsproces. Dit voordeel kan samenhangen met het vermogen van omega-3-vetzuren om de schadelijke effecten van oxidatieve stress en ontstekingen tegen te gaan, factoren die gerelateerd zijn aan de verkorting van telomeren. De auteurs pleiten voor verder onderzoek om vast te stellen of er een oorzakelijk verband bestaat tussen omega-3-vetzuren en het verouderingsproces.
Referentie:
Wu D, Jia Y, Liu Y, Shang M. Dose–response relationship of dietary Omega-3 fatty acids on slowing phenotypic age acceleration: a cross-sectional study. Front Nutr. 2024;11:1424156.