Ook hoge inname folaat heeft preventief effect op darmkanker

FolaatDe vrees dat een hoge inname van folaat kankervorming in de darmen stimuleert, is ongegrond. Dat leren gegevens van Amerikaanse vrouwen uit een recente prospectieve studie. Folaat wordt gezien als een voedingsstof die kan helpen darmkanker te voorkomen. Twijfels rezen echter of er geen averechts effect zou zijn als men de stof behalve via de voeding ook zou binnenkrijgen door verrijking van voedingsmiddelen en het gebruik van supplementen.
 
Er werden 86.320 vrouwen gevolgd uit de welbekende Nurses' Health Study, die liep van 1980 tot 2016. Daarbij werd de inname van folaat vastgesteld aan de hand van voedsel­frequentie­vragen­lijsten. De resultaten werden geconfronteerd met de incidentie van darmkanker, waarvan zich 1.988 gevallen voordeden.
 
Geconcludeerd werd dat een hogere folaatinname via de voeding 12 tot 24 jaar voor de diagnose was geassocieerd met een lager darmkankerrisico. Dat lagere risico gold ook voor de inname van (synthetisch) foliumzuur 16 tot 24 jaar voor de diagnose. Er werd apart gekeken naar de periode vanaf 1998, toen in de Verenigde Staten de verplichting werd ingevoerd om voedingsmiddelen te verrijken met foliumzuur. Ook na deze verhoging van de totale inname werd geen associatie gevonden met een verhoogd darmkankerrisico. De preventieve rol van folaat bleef daarmee in stand.
 
Referentie:
Wang F, Wu K, Li Y, et al. Association of folate intake and colorectal cancer risk in the postfortification era in US women. Am J Clin Nutr. 2021 Jul 1;114(1):49-58.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5544

Comments are closed.