Bij neuropsychiatrische aandoeningen kan het zinvol zijn om Passiflora incarnata ofwel passiebloem in te zetten. Aan het gebruik van deze plant, die een geschiedenis kent van medische toepassingen, wordt een gunstige invloed op mentale problemen toegeschreven. Wetenschappers uit Polen zochten het uit en concludeerden in een systematische review tot een begin van bewijs.
De passiebloemplant kan tot tien meter hoog worden en komt van oorsprong voor in Australië, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Haar passievruchten zijn rijk aan vitamine A, B1, B2, calcium, fosfor en ijzer. Daarnaast bevat de plant fytochemicaliën, waaronder het tot de flavonen behorende chrysine dat neuroprotectieve effecten heeft.
In maart 2014 publiceerde het European Medicines Agency (EMA) een monografie waarin de medicinale betekenis van de passiebloem wordt erkend bij milde symptomen van mentale stress en bij slaapproblemen. Het Comité voor Kruidengeneesmiddelen (HMPC) van het EMA stelde daarbij vast dat er onvoldoende bewijs uit klinisch onderzoek is, maar oordeelde positief over werkzaamheid en veiligheid op basis van traditioneel gebruik: ‘The effectiveness of these herbal medicines is plausible and there is evidence that they have been used safely in this way for at least 30 years (including at least 15 years within the EU).’ De passiebloem wordt vanwege de kalmerende werking ook wel gebruikt bij depressie en angst, vergelijkbaar met medicijnen als oxazepam en midazolam.
In de wetenschap ontbreekt het volgens de review nog aan studies onder een grote populatie en is de geografische herkomst wat eenzijdig. Het aantal deelnemers aan de negen RCT’s (2017-2019) die na de selectie overbleven, liep uiteen van 16 tot 128. Vijf van deze onderzoeken kwamen uit Iran en de andere uit Australië, Brazilië, Duitsland en Turkije. Maar deze studies bieden volgens de auteurs voldoende basis voor de conclusie dat de passiebloem stress, slapeloosheid, angst en depressie kan terugdringen.