Polyfenolrijk mediterraan voedingspatroon vermindert orgaanvet

wolffia-globosaVolgens een achttien maanden durende studie slagen zwaarlijvige mannen en vrouwen er beter in orgaanvet te verliezen via een mediterraan voedingspatroon aangevuld met polyfenolrijke voeding. Dat kwam tot uiting in een gecontroleerde studie waarbij een andere groep een normaal mediterraan voedingspatroon opgelegd kreeg. Opvallend was dat het behaalde gewichtsverlies in beide groepen gelijk was.

Consumptie van walnoten, groene thee en Wolffia globosa stonden in verhouding met vermindering van orgaanvet, terwijl consumptie van rood vlees in verhouding stond met meer orgaanvet. Wolffia globosa of man kai is een voedzame eendenkroosachtige waterplant uit de Aziatische keuken.

Het niveau van urolithine en hippuurzuur in de urine stond ook gemiddeld hoger bij mannen en vrouwen die gemiddeld meer orgaanvet verloren. Urolithine is een metaboliet die in de darmen gevormd wordt uit ellagitannine (walnoten, man kai) en hippuurzuur is ook een darmmetaboliet maar dan van meerdere polyfenolen uit de voeding. Hippuurzuur in de urine was het belangrijkste metaboliet dat de sterkste link vormde tussen voeding en orgaanvet.

Overtollig orgaanvet is een van de kenmerken die van obesitas metabool ongezonde obesitas maken. Hoeveelheid orgaanvet voorspelt beter het cardiovasculaire risico dan de onderhuidse vetcompartimenten, die in sommige gevallen zelfs gunstig kunnen zijn.

Polyfenolen zijn fytochemicaliën, komen dus hoofdzakelijk in planten voor, en hebben potentieel om metabole ontregeling door obesitas tegen te gaan. Ze remmen rijping van vetcellen, verhogen verbranding van vetzuren, verlagen synthese van vetzuren en verhogen het energieverbruik, onder meer door warmteproductie.

Dit onderzoek staat bekend als de DIRECT-PLUS trial en werd in het Negev Nucleaire Research Center gevoerd in Israël. Bijna 100 werknemers namen eraan deel en kregen dagelijks een lunch voorgeschreven. Alle deelnemers kregen ook een fitnessabonnement. Een groep volgde een standaard mediterraan voedingspatroon (inclusief walnoten), een tweede groep volgde een 'green-med'-voedingspatroon (inclusief walnoten, groene thee, man kai). Een derde groep volgde de standaard voedingsrichtlijnen en diende als controlegroep.

Referentie:
Zelicha H, Kloting N, Kaplan A et al. The effect of high-polyphenol Mediterranean diet on visceral adiposity: the DIRECT PLUS randomized controlled trial. BMC Med. 2022; 20(1):327 doi:10.1186/s12916-022-02525-8

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6368

Comments are closed.