In de herfst en winter zijn mensen vaker vatbaar voor luchtweginfecties zoals griep en verkoudheid. Een postbioticum is een preparaat van niet-levende microbiële cellen (bacteriën, gisten) of celcomponenten, met of zonder metabolieten, dat gezondheidsbevorderende effecten heeft bij de gastheer. Een postbioticum van bakkersgist (Saccharomyces cerevisiae) wordt ook wel gistfermentaat genoemd. Onderzoek bij gezonde volwassenen laat zien dat suppletie met gistfermentaat de duur en frequentie van de symptomen van griep en verkoudheid kan verlichten, zonder significante bijwerkingen. Nu is dat ook onderzocht bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar en blijkt dat gistfermentaat ook in deze groep griepsymptomen kan verminderen.
Kinderen tussen 4-12 jaar met 500 mg gistfermentaat
Er werden 256 kinderen tussen de 4 en 12 jaar ingedeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een placebo en de andere groep 500 mg gistfermentaat (EpiCor). Gedurende het griepseizoen van 2022-2023 vond de studie plaats. In totaal duurde de studie 84 dagen. Aan de hand van een specifieke vragenlijst Canadian Acute Respiratory Illness and Flu Scale (CARIFS) werden de symptomen bijgehouden. Daarnaast werden ook de duur en ernst van de symptomen, de hoeveelheid gemiste school- of opvangdagen en het gebruik van medicatie in kaart gebracht.
Significant minder ernstige griepsymptomen
Het bleek dat de groep die postbiotica kreeg significant minder ernstige verkoudheids-/griepsymptomen had vergeleken met de placebogroep. Specifiek was er significant minder keelpijn en spierpijn in de groep die postbiotica kreeg ten opzichte van de placebogroep. Ook waren er minder deelnemers die griepmedicatie gebruikten in deze periode dan in de placebogroep. Suppletie was veilig en werd goed verdragen. Het lijkt erop dat suppletie met postbiotica een positief effect heeft op het immuunsysteem van kinderen. Verder onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen.
Referentie:
Singh RG et al. Efficacy of a yeast postbiotic on cold/flu symptoms in healthy children: A randomized-controlled trial. Pediatr Res. 2024.
Bron: Orthokennis