Een probioticakuur van acht weken vermindert depressie significant bij patiënten die aan majeure depressie lijden en daartegen medicatie nemen. Een supplement met prebiotica slaagde daar niet in. Iraanse onderzoekers vonden dit resultaat bij 81 patiënten die ofwel een supplement met Lactobacillus helveticus en Bifidobacteruim longum, ofwel een supplement met galacto-oligosacchariden, ofwel een placebo namen. De onderzoekers keken ook naar het verloop van kyrurenine, tryptofaan en 'vertakte aminozuren' in het serum.
Volgens de onderzoekers is dit de derde klinische studie die probiotica uittest bij depressie. Als klinische uitkomst werd de Beck-score (BDI) gebruikt, en die daalde van 18 naar 9 punten in de probioticagroep.
Een andere uitkomst was de toename van de tryptofaan-kyrurenine-verhouding, die enkel in de groep die probiotica nam optrad. Tryptofaan is het aminozuur dat het lichaam gebruikt om serotonine aan te maken, maar kan ook gebruikt worden voor de aanmaak van kyrurenine, via een 'ontstekingspathway'. Een daling van die verhouding betekent dat meer tryptofaan beschikbaar is voor de aanmaak van serotonine.
Serotonine komt in de hersenen terecht via hetzelfde transportsysteem als die voor de 'vertakte aminozuren' (Eng.: BCAA's). Hoe meer vertakte aminozuren in het serum aanwezig zijn, hoe meer ze de opname van serotonine naar de hersenen kunnen verhinderen. Deze studie rapporteerde geen stijging van de tryptofaan-BCAA-verhouding, maar wel van de tryptofaan-isoleucine-verhouding. Isoleucine is het vertakte aminozuur waarvan de serumconcentratie het sterkst gerelateerd is met depressiviteit.
Referentie:
Kazemi A, Noorbala AA, Azam K et al. Effect of probiotic and prebiotic vs placebo on psychological outcomes in patients with major depressive disorder: A randomized clinical trial. Clin Nutr. 2018 Apr 24. pii: S0261-5614(18)30161-4