Probiotica tegen moeheid na infectie

probioticaOostenrijkse onderzoekers slaagden erin om met een probiotische interventie zeer doeltreffend vermoeidheid, stemming en kwaliteit van leven te verbeteren bij patiënten met chronische vermoeidheid na infectie. Op biochemische parameters lagen de resultaten minder in de lijn van de verwachtingen vanwege te grote individuele verschillen. Aan de pilotstudie namen 70 deelnemers deel.

Postinfectieuze vermoeiheid is bekend geworden als een van de hoofdsymptomen van long covid. Nog andere virussen zijn oorzaak van postinfectieuze vermoeidheid: epstein-barr, dengue, griep en andere virussen waarvan vermoed wordt dat ze chronische-vermoeidheidssyndroom (cvs) en myalgische encefalomyelitis triggeren. Die moeheid wordt bijna altijd vergezeld van andere symptomen, zoals depressie en spijsverteringsproblemen. Die virussen blijken ook de spijsvertering te kunnen verstoren, inclusief de microbiota. Zou vermoeidheid dan het gevolg zijn van een ontregelde hersen-darm-as?

Na zes maanden therapie noteerden de onderzoekers een significante vermindering van de vermoeidheid (FSS-score) en gevoelens van depressie (BDI-II-score). In de probioticagroep was 71% duidelijk minder vermoeid vergeleken met 28% in de placebogroep.

Op biochemisch vlak zagen de onderzoekers een hoger niveau van neopterine in de placebogroep, een immuunfactor. Ook die van kyrurenine was aan de iets hogere kant. Dit alles wekt de indruk op dat de probiotica geen uniforme invloed hebben op biochemische pathways.

Het supplement bevatte negen stammen lactobacillen en bifidobacteriën en was aangevuld met inuline, fructo-oligosacchariden, amylase, vitamine B2, B6 en B12.

Referentie:
Obermoser K, Brigo N, Schroll A et al. Positive Effects of Probiotic Therapy in Patients with Post-Infectious Fatigue. Metabolites. 2023; 13(5) doi:10.3390/metabo13050639

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6686

Comments are closed.