Quercetine kan bijwerking geneesmiddelen trombose verminderen

QuercetineVeel patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen krijgen levenslang acenocoumarol of fenprocoumon als antitrombosemiddel. Deze zogenaamde cumarinederivaten remmen de bloedstolling door de activiteit van vitamine K tegen te werken (vitamine K-antagonisten). Remming van de werking van vitamine K kan op den duur juist een sterke risicofactor voor hart- en vaatziekten introduceren of verergeren. Vitamine K-antagonisme kan verkalking van bloedvaten en hartkleppen bevorderen, zoals is aangetoond bij patiënten in diverse studies.

 

Vitamine K, vooral vitamine K2, beschermt de elasticiteit van de bloedvaten, via de activering van het matrix-Gla-proteïne in de vaatwand (MGP).
MGP dat geactiveerd is door vitamine K2 voorkomt kalkafzetting in de vaatwand en op hartkleppen. Door het chronische gebruik van cumarines valt de beschermende werking van vitamine K voor een groot deel weg.

 

Onderzoekers van de University of Maryland (VS) hebben in experimentele studies laten zien dat suppletie met quercetine verkalking van de bloedvaten door vitamine K-antagonisten kan voorkomen [1,2].
Quercetine is een bioflavonoïde dat in veel groenten- en fruitsoorten voorkomt en al lange tijd in verband wordt gebracht met een beschermende werking voor hart en bloedvaten. Meestal worden de gunstige eigenschappen van quercetine toegeschreven aan de antioxidantfunctie. Hier werd aangetoond dat de antioxidanteigenschappen geen rol speelden bij de beschermende werking van quercetine tegen de inductie van vasculaire verkalking.

 

De onderzoekers ontdekten dat de beschermende werking tegen vaatwandverkalking door warfarine niet via een invloed op de activering van MGP verloopt. Warfarine is het cumarinederivaat dat in het buitenland wordt gebruikt als antitrombosemiddel. Ontdekt werd dat quercetine de activering van β-catenine remt, een proteïne dat veranderingen in gladde spiercellen van de vaatwand activeert en kalkafzetting in gang zet.

 

Bij therapeutische bloedconcentraties van warfarine zou volgens de onderzoekers de activering van β-catenine de voornaamste oorzaak zijn van vasculaire verkalking. Pas bij hogere concentraties zou een negatieve invloed op MGP een rol gaan spelen [1].

 

Deze nieuwe bevindingen uit experimenteel onderzoek wijzen er op dat voedingssuppletie met quercetine patiënten die cumarines gebruiken mogelijk zouden kunnen beschermen tegen aderverkalking of de progressie daarvan.
Klinisch onderzoek moet dit verder nog bevestigen.

 

Literatuur:
1. Beazley KE, Eghtesad S, Nurminskaya MV. Quercetin attenuates warfarin-induced vascular calcification in vitro independently from matrix Gla protein. J Biol Chem. 2013 Jan 25;288(4):2632-40.
2. Konoplyannikov M, Nurminskaya M. New therapeutic approaches to arterial calcification via inhibition of transglutaminase and β-catenin signaling. Curr Pharm Des. 2014;20(37):5811-20.

 

Bron: VNGK.nl

 

 

   Printversie Quercetine kan bijwerking geneesmiddelen trombose verminderen

Comments are closed.