Patiënten met coeliakie kunnen gerust quinoa eten. Een test bij 19 patiënten toonde dat 50 gram gedurende zes weken weinig of geen spijsverteringsproblemen uitlokt. Buikpijn is in het begin mogelijk, maar na enkele weken verdwijnt die spontaan. De Londense voedingsdeskundigen die de studiedeelnemers begeleidden, denken dat de tijdelijke buikpijn een gevolg is van het hoge vezelgehalte. Tijdelijke buikpijn kwam ook voor in eerdere studies met haver.
De proefpersonen meldden dat ze zich beter voldaan voelen wanneer ze quinoa als ontbijt eten. Quinoa wordt goed getolereerd, de artsen noteerden geen veranderingen in de bloedanalyse, enkel een lichte daling van albumine en een daling van cholesterol. De biopsie toonde geen afwijkingen, wat niet ongewoon is voor coeliakiepatiënten die al twee jaar wel varen met een glutenvrij dieet. (Sommige patiënten hebben chronische coeliakie, ondanks glutenvrij dieet.)
Patiënten met coeliakie zijn extreem gevoelig voor gluten en mogen geen tarwe, rogge of gerst eten. Vanzelfsprekend mogen ze wel andere granen eten, zoals maïs en rijst. Dat quinoa ook getolereerd wordt, lijkt vanzelfsprekend, want quinoa is zelfs geen graansoort. Toch kan quinoa in theorie in beperkte mate de immuniteit beïnvloeden, zoals een in-vitrostudie met prolaminen uit quinoa recent suggereerde. In de praktijk zijn die effecten echter nooit waargenomen geweest.