Onderzoek door wetenschappers van de Universiteit Maastricht heeft inzicht gegeven in de ontwikkeling van inflammatoire longaandoeningen bij kinderen en de mogelijke relatie met de inname van vetzuren door zwangere vrouwen. De vetzuurstatus van de moeder tijdens de zwangerschap is significant geassocieerd met ontstekingsmarkers en longaandoeningen bij het kind op 7-jarige leeftijd.
In het MEFAB-cohort werden de niveaus van 39 verschillende fosfolipide-vetzuren gemeten in het bloed van zwangere vrouwen op 16, 22 en 32 weken zwangerschap, evenals op de dag van de geboorte. Daarnaast werden ontstekingsmarkers bij kinderen gemeten en zelfgerapporteerde diagnoses van inflammatoire longaandoeningen werden vastgesteld op 7-jarige leeftijd. De onderzoekers vonden een significante associatie tussen de vetzuurstatus van de moeder tijdens de zwangerschap en ontstekingsmarkers bij het kind op 7-jarige leeftijd, waarbij meadzuur (20:3n-9) de grootste associatie vertoonde.
Meadzuur is een vetzuur dat behoort tot de omega-9-categorie en het wordt in het lichaam gevormd uit oliezuur door enzymatische processen. Belangrijk is dat meadzuur wordt aangemaakt wanneer de niveaus van andere essentiële vetzuren, met name omega-3- (n-3) en omega-6-vetzuren (n-6), laag zijn. Hierdoor wordt meadzuur beschouwd als een biomarker voor een tekort aan essentiële vetzuren. Naast deze rol als biomarker heeft meadzuur ook zijn eigen biologische functie als een pro-inflammatoire mediator.
De resultaten benadrukken het belang van de vetzuurstatus van de moeder tijdens de zwangerschap voor de gezondheid van het kind en suggereren dat meadzuur mogelijk een rol speelt als pro-inflammatoire mediator bij inflammatoire longaandoeningen.
Referentie:
Godschalk R, Rouschop S, Smolinska A et al. Maternal fatty acid status during pregnancy versus offspring inflammatory markers: a canonical correlation analysis of the MEFAB cohort. Frontiers in Nutrition 2023;10:1264278.