Veroudering is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Chronische laaggradige ontsteking en oxidatieve stress dragen hier mede aan bij door het veroorzaken van schade aan de bloedvaten. Een recente studie toont aan dat de inname van olijfolie die rijk is aan het polyfenol hydroxytyrosol ontsteking van de bloedvaten kan verminderen. Bovendien kan het ook de ontwikkeling van microcalcificatie in atherosclerotische plaques remmen.
Gezondheidsbevorderende polyfenolen in olijfolie
Bekend is dat een mediterraan dieet met onder meer hoge consumptie van olijven en olijfolie het risico op hart- en vaatziekten kan verlagen. Hydroxytyrosol is een van de belangrijkste polyfenolen in olijven, olijfolie en olijfblad. Dit polyfenol, en zijn metabolieten, heeft krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen. Hydroxytyrosol kan effectief de oxidatie van LDL-cholesterol tegengaan. De oxidatie van LDL wordt gezien als een van de belangrijkste stappen in de initiatie van atherosclerose.
Onderzoek naar de effecten van olijfolie
In een Canadese studie werden 11 gezonde volwassenen van gemiddeld 75 jaar geselecteerd die geen klinische verschijnselen van hart- en vaatziekte vertoonden. Elke deelnemer onderging een bloedonderzoek en een PET-CT-scan met een radioactief suiker (F18-FDG). Eerdere studies hebben een significante correlatie laten zien tussen hoge opname van F18-FDG en ontstekingsprocessen in de halsslagader. Dit wijst erop dat F18-FDG-opname een bruikbare marker is voor vroege stadia van atherosclerose. Daarnaast werd een PET-CT-scan gemaakt met radioactief natriumfluoride (F18-NaF) dat gebruikt kan worden voor het zichtbaar maken van microcalcificaties in atherosclerotische plaques. Microcalcificaties zijn minuscule ophopingen van kalk in de bloedvaten. De deelnemers werden verdeeld over drie groepen waarna de ene groep dagelijks 25 ml polyfenolrijke olijfolie innam, de andere groep 25 ml extra vierge olijfolie en de laatste groep dezelfde hoeveelheid geraffineerde olie. Na 6 maanden werden het bloedonderzoek en de PET-CT-scans herhaald.
Hydroxytyrosol remt ontsteking en microcalcificatie
Bij de deelnemers die de polyfenolrijke olijfolie namen, was na 6 maanden zowel de F18-FDG-opname als de F18-NaF-opname in de bloedvaten significant lager dan bij de nulmeting. In de andere groepen werden geen veranderingen gezien in opname na 6 maanden. Deze studie bevestigt dat PET-CT-scan een gevoelige methode is voor het detecteren van ontstekingsprocessen in de bloedvaten en plaque-microcalcificatie bij oudere mensen. Daarnaast laten de resultaten zien dat de inname van olijfolie met een hoge concentratie hydroxytyrosol ontsteking van de bloedvaten en microcalcificatie van atherosclerostische plaques aanzienlijk kan verminderen. Door het fenomeen van microcalcificatie beter te begrijpen en in kaart te brengen, kan atherosclerose mogelijk in een veel eerder stadium worden opgespoord.
Referentie:
Zoubdane N et al. High tyrosol and hydroxytyrosol intake reduces arterial inflammation and atherosclerotic lesion microcalcification in healthy older populations. Antioxidants. 2024;13:130.
Bron: Orthokennis