Een glas rode wijn is goed voor het hart. Een werkzaam stofje uit rode wijn verbetert de conditie van de bloedvaten in de hersenen, zo meldt de American Journal of Clinical Nutrition.
Resveratrol, een polyfenol dat onder andere in de schil van druiven zit, verhoogt de lichaamseigen antioxidanten in het bloed, ontspant de bloedvaten (verwijding) en verbetert zo de bloedstroom.
Bij 22 volwassenen die afwisselend 250 mg en 500 mg resveratrol kregen, bleek resveratrol de bloedstroom naar de hersenen te verbeteren. Het zuurstofverbruik in de hersenen nam ook toe.
Resveratrol zit nog in andere planten dan rode druiven, zoals cranberry's (veenbessen) en pindanoten. In cranberrysap zit een gelijkaardige hoeveelheid aan resveratrol als in rode wijn.
Referenties:
David O Kennedy, Emma L Wightman et al. Effects of resveratrol on cerebral blood flow variables and cognitive performance in humans: a double-blind, placebo-controlled, crossover investigation. Am J Clin Nutr (03 31, 10). doi:10.3945/ajcn.2009.28641
Johannes M. Breuss, Atanas G. Atanasov and Pavel Uhrin. Resveratrol and Its Effects on the Vascular System. 2019 Mar 27. doi: 10.3390/ijms20071523
Oleksandra Prysyazhna, Kathryn Wolhuter et al. Blood Pressure–Lowering by the Antioxidant Resveratrol Is Counterintuitively Mediated by Oxidation of cGMP-Dependent Protein Kinase. 22 May 2019 doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.118.037398
Bron: ABC Gezondheid