Begin november publiceerde de Gezondheidsraad de Richtlijnen goede voeding 2015.[1]
Ondanks dat de nieuwe richtlijnen een aantal goede ontwikkelingen laten zien, zijn een aantal adviezen die de Gezondheidsraad uit gegeven heeft nog wel voor verbetering vatbaar.
Voedingssupplementen
Opvallend is in deze richtlijn ook dat het gebruik van voedingssupplementen wordt ontraden voor mensen die niet tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt. Wanneer je volgens de nieuwe richtlijnen eet krijg je volgens de Gezondheidsraad genoeg binnen. Echter, in het rapport van de Gezondheidsraad staat beschreven dat Nederlanders gemiddeld slechts 125 gram groenten eten en maar 90 (mannen) tot 120 (vrouwen) gram fruit per dag. Van de kinderen (vanaf 7 jaar) eet slechts 1-2% voldoende groenten en van volwassenen is dit maximaal 14%. Het is de vraag waarom het nog altijd niet lukt om Nederlanders meer groenten, fruit, vis, noten, etc. te laten eten en hoe je ervoor kunt zorgen dat dit wél lukt. Tot die tijd is aanvulling van de tekortkomingen in de voeding door middel van in ieder geval een multivitamine preparaat een goede optie. Op deze manier kunnen voedingssupplementen bijdragen aan het verhogen van de veerkracht en kunnen zij ook vanuit preventief opzicht iets voor de gezondheid betekenen.
drie verschillende doelstellingen waarop een suppletieadvies gebaseerd kan zijn:
- De voeding aanvullen om gezondheid te behouden.
- Het bevorderen van de veerkracht van individuele gezondheid, risicoreductie en ziektepreventie.
- Als onderdeel van een behandelplan.
Bron: Stichting Educatie Atrium Innovations
Printversie Richtlijnen goede voeding 2015 in de goede richting maar nog stappen te maken