Een ongezonde voeding en leefstijl kan bijdragen aan de ontwikkeling van pancreaskanker. Wetenschappers vonden dat met name roken, overgewicht, diabetes type 2 en alcoholconsumptie een significante invloed hebben op het ontstaan van de ziekte.
Roken is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van pancreaskanker, gevolgd door diabetes. Diabetes is zowel een risicofactor voor als een gevolg van de ziekte. Het risico op pancreaskanker is met name verhoogd bij diabeten die langer dan drie jaar met suikerziekte gediagnosticeerd zijn. Daarbij lijkt het dat ook mensen met prediabetes een verhoogd risico hebben op dit type kanker. Een verhoogde nuchtere glucosespiegel, verhoogd HbA1c en de mate van insulineresistentie zijn tevens geassocieerd met een verhoogd risico op de aandoening.
Consumptie van drie of meer alcoholische drankjes per dag verhoogt de kans op een pancreastumor. Hoe meer men drinkt, hoe hoger het risico. Dit komt doordat alcohol het risico op pancreatitis verhoogt. Pancreatitis geeft ontsteking en weefselschade dat op zichzelf kwaadaardigheid in de hand werkt. Met name de eerste twee jaren na een pancreatitis is het risico op kanker groter.
Een groeiend aantal mensen in westerse landen krijgt te maken met pancreaskanker. Naar verwachting zal dit aantal verder stijgen door een toename aan mensen met overgewicht en diabetes. Door in te zetten op beïnvloedbare risicofactoren, zoals leefstijl, kan de ontwikkeling van pancreaskanker mogelijk worden geremd.
Referentie:
Klein A. Pancreatic cancer epidemiology: understanding the role of lifestyle and inherited risk factors. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2021:18;493–502.
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5554