De afgelopen jaren is onderzoek naar het ketogeen dieet in een stroomversnelling geraakt. De conclusies over de positieve effecten van het voedingspatroon zijn echter niet eenduidig. Verschillende meta-analyses van het beschikbare bewijs wijzen uit dat koolhydraatrestrictie op de lange termijn niet altijd beter is dan beperking van de vetinname bij overgewicht. Toch wordt er veel focus gelegd op het ketogeen dieet, terwijl een dergelijk voedingspatroon ook een aantal nadelige gevolgen met zich kan meebrengen. De arts Shivam Joshi, werkzaam aan de New York University School of Medicine, gaat hier dieper op in.
Er zijn aanwijzingen dat de door het ketogeen dieet bereikte gewichtsreductie op de korte termijn deels te wijten is aan het verlies van vetvrije massa. Bovendien zijn er aanwijzingen dat wanneer gestopt wordt met het koolhydraatarme voedingspatroon, de gewichtstoename groter is dan wanneer mensen een Mediterraan voedingspatroon hebben gevolgd en daarmee stoppen. De langetermijneffecten van het ketogeen dieet zijn dan niet beter dan bij een gemiddeld gezond voedingspatroon. Tegelijkertijd resulteert een ketogeen dieet in de regel in een toename van het LDL-cholesterol. Dit zou het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen. Ondanks dat gebruik van het ketogeen dieet in sommige gevallen gerechtvaardigd is, is de brede toepassing dat nog niet, omdat robuuste langetermijngegevens bij verschillende groepen mensen ontbreken.
De volledige reactie van Joshi kunt u hier lezen.
Referentie:
Joshi, S. (2020). Ketogenic Diet: Risks and Downfalls. The Journal of Nutrition, 150(10), 2835.
Bron: https://www.orthofyto.com/risicos-van-een-ketogeen-dieet.html