Het beperken van gluten in de voeding kan helpen bij verschillende maag-darmaandoeningen door het verbeteren van de darmpermeabiliteit en het verminderen van ontstekingen in het darmkanaal.
Gluten in granen worden moeilijk afgebroken door maagzuur en pancreasenzymen en komen dus in redelijke mate onverteerd in de darmen terecht. Hier zouden ze verantwoordelijk kunnen zijn voor een reactie van zowel het aangeboren als het specifieke afweersysteem, wat kan leiden tot inflammatie. Wetenschappers geven aan dat gluten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van ontstekingsziekten in de darmen, waaronder inflammatoire darmziekten (IBD) en functionele darmklachten. De ontsteking hoeft zich echter niet te beperken tot de darmen, maar kan ook gezondheidsklachten geven elders in het lichaam.
De pro-inflammatoire immuunactivatie door gliadine wordt niet alleen gezien bij patiënten met coeliakie, maar ook bij gezonde volwassenen (al is de reactie in de eerste groep sterker). Dyspepsie is een functionele darmklacht die het sterkst in verband wordt gebracht met gluteninname. In klinische studies laten deze patiënten een duidelijke verbetering zien als zij glutenvrij gaan eten.
Een groep mensen vertoont een grotere verbetering als zij naast glutenvrij tevens FODMAP-arm eten. FODMAPs zijn verschillende typen fermenteerbare koolhydraten in onze voeding. Bij verschillende darmklachten kan een glutenvrij voedingspatroon worden overwogen, waaronder auto-immuunziekten, non-celiac glutensensitivity, prikkelbaredarmsyndroom en functionele dyspepsie.
Referentie:
Cenni S, Sesenna V, Boiardi G, et al. The Role of Gluten in Gastrointestinal Disorders: A Review. Nutrients. 2023:15(7);1615.