Saffraan (Crocus sativus) is het duurste specerij ter wereld. In de Perzische geneeskunst werd het zo’n 4000 jaar geleden al gebruikt bij klachten van het zenuwstelsel. Ook tegenwoordig wordt saffraan ingezet bij klachten zoals depressie en de ziekte van Alzheimer. Het werkingsgebied is door de anti-inflammatoire en antioxidante effecten echter breder. Recent is er een review gepubliceerd die de werkzaamheid van saffraan bij uiteenlopende spijsverteringsklachten beschrijft.
In deze review wordt de invloed van saffraan beschreven op het darmmicrobioom en ontstekingen van maag, darmen en lever. Waar mogelijk wordt ook het moleculaire werkingsmechanisme besproken. De werkzame stoffen crocine en crocetine hebben een gunstige invloed op spijsverteringsklachten met een inflammatoir karakter, waaronder gastritis, inflammatoire darmziekten, hepatitis en prikkelbaredarmsyndroom. Saffraan is in staat om in deze gevallen de ontsteking te remmen en de gezonde slijmlaag in het spijsverteringskanaal te herstellen.
Het specerij heeft tevens invloed op de samenstelling van het darmmicrobioom. Het precieze mechanisme hierachter is nog niet duidelijk. Wetenschappers vermoeden dat effecten op het microbioom veroorzaakt worden door de ontstekingsremmende effecten van saffraan. Door het verlagen van de ontstekingsgraad in de darmen, kan een disbalans in de darmbacteriën zich beter herstellen.
Tot slot kan saffraan een rol spelen in de preventie van verschillende typen kanker die optreden in het spijsverteringskanaal.
De hele Engelstalige publicatie is hier te lezen.
Referentie:
Ashktorab H, Soleimani A, Singh G, Amr A, Tabtabaei S, Latella G, Stein U, Akhondzadeh S, Solanki N, Gondré-Lewis MC, Habtezion A. Saffron: The Golden Spice with Therapeutic Properties on Digestive Diseases. Nutrients. 2019 May;11(5):943.
Bron: https://www.orthofyto.com/nieuws/orthomoleculair/saffraan-bij-spijsverteringsklachten/