Soja-isoflavonen voor sterkere botten: stand van zaken

Sterke bottenResultaten van een meta-analyse bevestigen de botversterkende impact van soja-isoflavonen bij vrouwen in de postmenopauze. Poolse onderzoekers vonden 18 studies op dit onderwerp waar in totaal 2350 vrouwen bij betrokken waren. Uit de meta-analyse kunnen ook een aantal factoren afgeleid worden die de doeltreffendheid beïnvloeden.

Een dagelijkse inname van 40 tot 300 mg isoflavonen gedurende zes tot 24 maanden heeft een bescheiden effect op de botmineraaldichtheid van de wervelkolom, dijbeen en heup. Isoflavonen kunnen dus het verlies van botmassa veroorzaakt door oestrogeentekort tegengaan.

Belangrijk is de bevinding dat resultaten enkel significant zijn voor Kaukasische volksgroepen en niet voor Aziatische. Mogelijk is de gemiddelde inname van Aziatische vrouwen al hoog genoeg (45 mg per dag) terwijl Kaukasische vrouwen wel baat hebben met extra isoflavonen (gemiddeld 5 mg per dag).

De resultaten lijken ook overtuigender te worden naarmate de interventie langer duurt, bijvoorbeeld van studies die 24 maanden duren in plaats van zes. Botopbouw kent een cyclus die 160 dagen duurt, dus is er veel tijd nodig om de doeltreffendheid van een interventie te achterhalen. Tot slot lijken vrouwen die langer dan vijf jaar in de menopauze zitten, er meer baat bij te hebben.

In de studies werden verschillende soja-extracten gebruikt, ook dat kan invloed hebben op de resultaten, maar daar bleef de meta-analyse nog vaag over.

Referentie:
Barańska A, Kanadys W, Bogdan M et al. The Role of Soy Isoflavones in the Prevention of Bone Loss in Postmenopausal Women: A Systematic Review with Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Clin Med. 2022; 11(16) doi:10.3390/jcm11164676

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6235

Comments are closed.