Plantaardige vleesvervangers zijn ontworpen om bereidingsmethoden, voedselprofielen en het mondgevoel van vlees na te bootsen. De producten worden regelmatig aangeprezen als goede vleesvervangers. Het type vleesvervanger en de gezondheidsstatus van de consument lijken echter belangrijke invloed te hebben op de gezondheidseffecten. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat vleesvervangers op basis van mycoproteïne (paddenstoeleneiwit) en tarwe een grote zuurrest in het lichaam achterlaten. Deze vleesvervangers dragen bij aan ‘verzuring’ van het lichaam, wat ongunstig is voor onder andere mensen met nieraandoeningen.
Voor het onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van de zogenaamde PRAL-waarde. Deze waarde is een maat om de zuurbelasting van voedsel op het lichaam te beoordelen. Voedingsmiddelen met een hoge PRAL-score produceren een aanzienlijke hoeveelheid zuur in het lichaam, wat kan leiden tot nadelige effecten, zoals ontstekingen en laaggradige verzuring. Om deze zuurbelasting te neutraliseren zijn mineralen zoals kalium en magnesium nodig. Vleesvervangers op basis van soja, erwten, paddenstoeleneiwit en tarwe werden geanalyseerd. De onderzoekers vonden grote verschillen tussen de producten. Producten op basis van soja en erwten bleken (licht) alkaliserend te zijn. De vleesvervangers op basis van paddenstoelen en tarwe lieten echter grotere zuurresten in het lichaam achter dan rund- en varkensvlees. Het onderzoek toont aan dat niet alle typen vleesvervangers geschikt zijn om een voedingspatroon te alkaliseren.
De zuurbelasting van het lichaam houdt verband met gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en nierproblemen. Mensen met deze gezondheidsklachten doen er daarom goed aan om bepaalde typen vleesvervangers te vermijden of ervoor te zorgen dat er voldoende kalium en magnesium in de overige voeding in het lichaam aanwezig is om de zuurresten te neutraliseren.
Referentie:
Herter, J., Huber, R. & Storz, M. (2024). The potential renal acid load of plant-based meat alternatives. European Journal of Clinical Nutrition; 1-4.
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/sommige-vleesvervangers-mogelijk-belastend-voor-de-nieren