In een steeds ouder wordende bevolking is het belangrijk om spierkracht te optimaliseren. Vitamine D kan daarbij helpen, volgens onderzoekers van de Universiteit van Birmingham, die hun resultaten in het wetenschappelijke open access tijdschrift PLOS One publiceerden. Vrouwen met meer spiermassa en -kracht hebben hogere niveaus van actief vitamine D in hun bloed dan vrouwen met weinig spiermassa. Inactief vitamine D heeft daarentegen een sterker verband met de hoeveelheid lichaamsvet, maar kan de spierfunctie via de expressie van skeletspiergenen beïnvloeden.
In eerdere studies werd alleen de inactieve vormen van vitamine D in de bloedbaan bepaald om een vitamine D-tekort te meten. In deze studie was het Britse onderzoeksteam met behulp van innovatieve technologie in staat bij 116 gezonde personen (79 vrouwen, 37 mannen; 20-74 jaar) het effect van zowel inactieve als actieve vitamine D-niveaus op spierkracht te bestuderen. Vitamine D, zowel D2 als D3, is biologisch inactief totdat het geactiveerd wordt door twee enzymatische reacties: één in de lever en de andere in de nier. Naast bloedwaarden vitamine D werd ook gekeken naar lichaamssamenstelling (vet- en spiermassa), spierfunctie (kracht van het onderbeen, snelheid en spronghoogte) en expressie van skeletspiergenen.
Uit de metingen bleek dat vrouwen met een gezonde lichaamssamenstelling en weinig lichaamsvet vaak geen hoge niveaus van inactieve vitamine D hadden. Hoe meer lichaamsvet de vrouwen hadden, des te lager bleek de waarde inactieve vitamine D. De bloedwaarden voor actieve vitamine D bleken echter helemaal geen verband te hebben met lichaamsvet, maar wel met spiermassa. Personen met meer spiermassa hadden hogere bloedwaarden actief vitamine D. Dit suggereert dat actief vitamine D kan helpen bij het optimaliseren van de spierfunctie, dat wil zeggen kracht, snelheid en spronghoogte.
Referentie:
Hassan-Smith ZK, Jenkinson C, Smith DJ et al. 25-hydroxyvitamin D3 and 1,25-dihydroxyvitamin D3 exert distinct effects on human skeletal muscle function and gene expression. PLOS One, feb 2017. doi:10.1371/journal.pone.0170665