Suikerinname verhoogt risico op darmkanker

DarmkankerEen hoge inname van toegevoegde, enkelvoudige suikers tijdens de adolescentie verhoogt het risico op darmkanker op latere leeftijd. Met name de inname van fructose lijkt verantwoordelijk voor dit effect.
 
Onderzoekers constateerden dat darmkanker de laatste jaren op steeds jongere leeftijd voorkomt. Dit suggereert dat het voedingspatroon tijdens de vroege levensfase mogelijk invloed heeft op het ontstaan van de ziekte op latere leeftijd.
 
De wetenschappers hebben daarom de data van 33.106 mensen uit de Nurses’ Health Study II geanalyseerd. De inname van enkelvoudige suikers (fructose, glucose, toegevoegde suiker en totale suiker) en met suiker gezoete dranken werd vergeleken met het bestaan van darmkankerprecursors op enig moment in de tijd. Darmkankerprecursors zijn een risicofactor om op termijn darmkanker te ontwikkelen en deze werden in de studie vastgesteld middels een colonscopie.
 
Een hoge inname van suiker en gezoete dranken tijdens de adolescentie was geassocieerd met een verhoogd risico op darmkanker tijdens het volwassen leven. Bij iedere 5% toename van calorieën uit fructose nam het risico op darmkanker met 17% toe. De kans op een hoogrisico-adenoom steeg met 30%. De adenomen werden met name gevonden in het rectum. De inname van suikers en gezoete dranken tijdens de volwassen leeftijd was niet geassocieerd met een hoger risico op darmkanker.
 

Referentie:
Joh H-K, Dong L, Jinhee H, et al. Simple sugar and sugar-sweetened beverage intake during adolescence and risk of colorectal cancer precursors. Gastroenterology 2021 March.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5509

Comments are closed.