Op een reeks kenmerken van het metabool syndroom heeft carnitine een gunstige invloed, zo hebben Zuid-Koreaanse wetenschappers vastgesteld. In een systematische review en meta-analyse concluderen zij dat deze stof – afwisselend aangeduid als aminozuur of halfvitamine – vooral bijdraagt aan verlaging van de bloeddruk en vermindering van tailleomtrek, direct of indirect biomarkers van het syndroom.
Als kenmerkend voor het metabool syndroom gelden overgewicht, een verstoorde bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaarden en een verstoorde vethuishouding. Deze cluster van risicofactoren draagt sterk bij aan diabetes en hart- en vaatziekten. Carnitine wordt in het lichaam gesynthetiseerd uit de aminozuren lysine en methionine. In de voeding zijn vooral dierlijke producten leverancier. De invloed van carnitine is in deze studie onderzocht voor supplementen.
Van alle studies tot februari 2020 die in eerste instantie relevant werden bevonden, konden er uiteindelijk negen in de meta-analyse worden opgenomen. Vijf onderzoeken kwamen uit Iran, twee uit Italië en elk één uit China en Japan. Het waren placebogecontroleerde RCT’s met in totaal 508 deelnemers, aangaande het verband tussen suppletie van carnitine en tenminste één biomarker voor het metabool syndroom. De dagelijkse dosis die zij kregen, varieerde van 0,75 tot 3 gram per dag gedurende 8 tot 24 weken.
Uit de resultaten bleek een significant gunstig effect van carnitine-suppletie op de systolische bloeddruk en op tailleomtrek (als marker van overgewicht). Daarnaast nam, bij een dosering van 1 tot 3 gram per dag, het niveau HDL-cholesterol toe en verbeterden zowel de nuchtere bloedglucose als het triglyceridengehalte.
Referentie:
Choi M, Park S, Lee M. L-Carnitine's Effect on the Biomarkers of Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2020 Sep 12;12(9):E2795