Thee-catechinen verminderen risico op luchtweginfecties

Groene theeThee-catechinen hebben in experimentele studies antivirale effecten laten zien.
Twee meta-analyses suggereren dat het regelmatig drinken van thee, of het gebruik van thee-catechinen in voedingssupplementen, het risico verlaagt op griep en andere infecties van de bovenste luchtwegen.
 
Een Thaise meta-analyse laat zien dat groene thee een preventief effect kan hebben op het krijgen van griep. Daarbij gaat het om regelmatige consumptie in de vorm van thee of van groene thee-catechinen in de vorm van voedingssupplementen. Deze meta-analyse omvatte acht gepubliceerde studies met in totaal 5048 deelnemers en een onderzoeksduur variërend van 3-8 maanden.
Voor een preventief effect zou 137-685 mg groene thee-catechinen per dag (1-5 koppen thee) nodig zijn of 378-1500 mg catechinen als voedingssupplement. Daarnaast had ook het gorgelen met 100-280 mg catechinen een effect [1].
Afhankelijk van het type studie was er een risicovermindering van 48% (cohortstudies) en 33% (RCT’s). Groene thee is geen vervanging voor griepvaccinatie, maar bij personen die ook gevaccineerd waren tegen griep verbeterde consumptie van groene thee het preventieve effect van de vaccinatie [1].
 
In een Japanse meta-analyse werd het preventieve effect geëvalueerd van groene (en zwarte) thee op griep en andere acute bovenste luchtweginfecties. Hiervoor werden tien gepubliceerde studies met in totaal 3748 deelnemers geanalyseerd [2]. Behalve influenza zijn onder meer ook rhinovirus, RS-virus (respiratoir syncytieel virus), adenovirussen en seizoenscoronavirussen vaak de veroorzaker van een luchtweginfectie.
 
Uit deze analyse kwam naar voren dat de consumptie van thee-catechinen, zowel het drinken van thee als het gebruik van voedingssupplementen, het risico op griep of een andere luchtweginfectie met gemiddeld 32% omlaag bracht. Het gorgelen met thee of theecatechinen gaf een 17% lager risico. Het preventieve effect was duidelijk dosis-afhankelijk. Ook een gebruiksfrequentie van driemaal daags bleek effectiever dan eenmaal daags [2].
 
Eerder al werd in een andere Japanse studie een preventief effect gevonden van groene thee op griep bij gezondheidszorgprofessionals [3]. In deze studie kregen 255 zorgverleners gedurende twaalf weken een supplement met een lage dosis catechinen (57 mg, waarvan 20 mg EGCG) of met een hoge dosis catechinen (171 mg, waarvan 60 mg EGCG), of een placebo. Het merendeel van de deelnemers (meer dan 95%) was gevaccineerd tegen griep. Ondanks griepvaccinatie kreeg 26,7% in de placebogroep toch griep, terwijl dit in de groep die de hoge dosis catechinen kreeg de helft minder was (13,1%). Daarmee gaf de hoge dosis catechinen een risicoreductie van 54%. De lage dosis had geen effect [3].
 
In vitro-studies laten zien dat theecatechinen directe anti-virale effecten hebben en daarnaast de binding verhinderen van het influenzavirus aan gastheercellen en daarmee infectie en replicatie kunnen tegengaan [2].
 
Naar verwachting zal vanaf medio dit jaar in Nederland de nieuwe maatregel gelden voor een maximale dagdosis van 800 mg EGCG, wat overeenkomt met ongeveer 1330-1600 mg totaal catechinen. EGCG is het belangrijkste werkzame catechine uit thee. Doorgaans bevatten groene thee catechinen 50-60% EGCG (epigallocatechin-3-gallaat).
 

Referenties:

  1. Rawangkan A, Kengkla K, Kanchanasurakit S, et al. Anti-Influenza with Green Tea Catechins: A Systematic Review and Meta-Analysis. Molecules. 2021 Jun 30;26(13):4014.
  2. Umeda M, Tominaga T, Kozuma K, et al. Preventive effects of tea and tea catechins against influenza and acute upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis. Eur J Nutr. 2021 Dec;60(8):4189-4202.
  3. Furushima D, Nishimura T, Takuma N, et al. Prevention of Acute Upper Respiratory Infections by Consumption of Catechins in Healthcare Workers: A Randomized, Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2019 Dec 18;12(1):4.

 
Bron: Springfield Nutra

Comments are closed.