Natuurlijke chemopreventie is de preventie van kanker door je levenswijze aan te passen. Door juiste voedingsgewoonten, een optimaal lichaamsgewicht en lichaamsbeweging kun je naar schatting 30-40% van alle kankers vermijden.
Wetenschappers vermoeden dat een aantal stoffen hiervoor verantwoordelijk zijn.
Veelbelovende stoffen zijn:
- Polyfenolen uit groene thee zoals EGCG
- Curcumine uit kurkuma of de geelwortel
- Resveratrol uit de schil van rode druiven, cranberry, pinda's...
- Lycopeen, het rode pigment uit tomaten, rozenbottels of watermeloen
- De polyfenolen uit granaatappel
- Luteoline, een flavonoïde uit groene groenten zoals broccoli e.a. koolgroenten, selder, spinazie, groene peper...
- Genisteïne, een fyto-oestrogeen uit sojaproducten
- Elagzuur uit aardbeien, frambozen en (weer) granaatappel
- Ginkgolide B uit ginkgo biloba
- Omega-3-vetzuren uit visolie en lijnzaadolie
De boodschap is duidelijk: de beste kankerwerende stoffen komen uit (kleurrijke) groenten en fruit. Wetenschappers zoeken nu uit of deze stoffen van een groter nut zijn in de natuurlijke chemopreventie.
Bron: http://www.abcgezondheid.nl/nl/news/top_10_van_kankerbeschermende_stoffen/
Meer info: http://www.bol.com/nl/p/eten-tegen-kanker/1001004002766682/