Italiaanse onderzoekers hebben de impact van een vegetarisch voedingspatroon vergeleken met die van mediterrane voeding. Het vegetarische voedingspatroon verlaagde significant het LDL-cholesterolniveau, terwijl het mediterrane significant het triglycerideniveau verlaagde. Beide voedingspatronen verlaagden het lichaamsgewicht na drie maanden.
Aan het onderzoek deden 118 Italianen mee, gemiddeld 51 jaar en gezond. Ze hadden wel wat last overgewicht en niet-optimale bloedparameters voor lipiden en glucose. Het voedingspatroon dat ze moesten volgen, was in beide gevallen caloriearm. Aan het eind van de studie had elke deelnemer zowel het vegetarische als het mediterrane voedingspatroon gevolgd, telkens drie maanden lang (cross-overstudie).
Voor de meeste biochemische parameters was er geen verschil merkbaar. Het vegetarische voedingspatroon verlaagde naast LDL-cholesterol ook serum-urinezuur en serum-vitamine B12. Dat bevestigt het resultaat van een recente meta-analyse, die ook effect van vegetarisch op LDL vond, maar niet op triglyceriden. De daling in B12 was niet zorgwekkend, vegetariërs doen er wel goed aan om hun B12-niveau te screenen.
Het mediterrane voedingspatroon daarentegen verlaagde interleukine-17, maar dat was die enige ontstekingsmarkers van de 13 die verbeterde ten opzichte van vegetarische voeding. De kleine verschillen zijn toch opmerkelijk omdat beide voedingspatronen weinig verschillend van elkaar waren qua inname van koolhydraten, vetten en proteïnen. Het vegetarisme ging wel samen met daling in cholesterolinname. Vergeleken met het gangbare dieet in Italië nam de proteïne-inname af door het vegetarische dieet, maar nam die toe door het mediterrane dieet. Het vegetarische dieet bevatte meer peulvruchten, noten, eieren en zuivel.
Referentie:
Sofi F, Dinu M et al. Low-Calorie Vegetarian Versus Mediterranean Diets for Reducing Body Weight and Improving Cardiovascular Risk Profile: CARDIVEG Study (Cardiovascular Prevention With Vegetarian Diet). Circulation. 2018 Mar 13;137(11):1103-1113